Print Friendly, PDF & Email

Martie 2014.

Radu Belcin expune în această periodă la Copenhaga. „Unfulfilled hopes” este titlul solo show-ului susţinut la  Oxholm Gallery, alături de Năsui Collection&Gallery. Despre expoziţia anterioară, desfăşurată la Berlin, în urmă cu două luni, organizatorii spun că, la deschidere, jumătate din lucrări erau deja cumpărate de către colecţionarii prezenţi, cu o seară înainte, la vernisajul privat. Cu acest detaliu şi cu un bilanţ al lucrărilor expuse la Martin Mertens vândute aproape în totalitate, prezenţa internaţională a artistului român este considerată de galeria care îl reprezintă, Năsui Collection&Gallery, drept un succes. Potrivit acesteia, artistul are deja un nucleu de colecţionari pe piaţa internaţională, iar lucrările sale se înscriu  într-un interval de preţ,  de 10.000-15.000 de euro.

Discursul din lucrările lui Belcin este despre angoasa individui şi despre concilierea cu sine prin sondări ale subconştientului. Personajele sunt expuse unei replicări depersonalizante, au feţele întoarse, acoperite, sau pur şi simplu lipsesc din compoziţie. Sunt înconjurate de spaţii dark, depopulate sau populate cu umbre vagi. Gesturile aparţin unui scenariu dramatic, hiperbolizant, construit în jurul temei autoidentificării individului. Toate aceste elemente plasează compoziţiile intenţional figurative într-un suprarealism cu puternice accente neoromantice.

Mai mult despre acest subiect în Ecuaţii la persoana întâi. Flavia Pitiş şi Radu Belcin: discurs despre crizele identitare