2020 Strad’Art Tg. Jiu

Tema ediției: Solidaritatea

Curator și organizator: Adrian Oniga

Mondial

Strad’Art, este singurul proiect românesc, afiliat mișcării socio-cultuale One Voice Initiative, inițiată de Mana Contemporary (Wynwood – Miami, SUA) și FUGAZ | Arte de Convivir (Lima, Peru), la care au aderat cele mai reprezentative organizații culturale mondiale, care promovează arta stradală.

Periferic

Epicentrul festivalului a fost, în acest an, Cartierul Lotrului, fost cartier muncitoresc, periferic. Pe calcanele unor blocuri situate pe strada Hidrocentralei, percepută ca graniță socială a orașului, s-au realizat cinci picturi murale, de aproximativ 150 mp fiecare și doi pereți de mici dimensiuni.

Uman

Responsabili pentru intervențiile artistice din cartier, au fost artiștii români: Alin Mihail, ATOMA, Bogdan Cazacincu, Cristian Scutaru, Denisa Pasere, HarceaPacea, Ionuț Popescu și John.S. Prin realizarea acestor picturi murale s-a urmărit implementarea conceptului de urbanism architectonic și de artă civică.

Instituțional

Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” a fost partenerul special al ediției 2020, cu un spectacol de teatru pentru copii și unul de improvizație, susținute în Parcul “Debarcader”, din proximitatea cartierului Lotrului. Un performance de breakdance și muzică hip-hop, au marcat disponibilitatea culturii urbane.

2020 Ambasador

Strad’Art l-a desemnat pe Pisica Pătrată ambasador pentru cele două instituții culturale cooptate în proiect. Alexandru Ciubotariu, pe numele său real, este printre primii artiști stradali din București, foarte cunoscut în lumea ilustrației și a benzii desenate din România. Acesta a avut două intervenții artistice care au constat în amplasarea unor panouri, realizate în stilul său inconfundabil, pe o fațadă a teatrului, precum și în curtea bibliotecii. Aceste intervenții reprezintă viziunea și intenția pe care Strad’Art o are, în ceea ce privește fuziunea artei stradale cu instituții culturale.

opere de artă mobilă

Din dorința de a propaga arta stradală cât mai divers și eficient în spațiul urban, în cadrul festivalului s-au pictat și trei autobuze de transport public în comun, ale companiei Transloc, care vor circula pe rutele obișnuite ale acesteia. Acestea au avut șansa să fie transformate în opere de artă mobilă, de trei tineri artiști, extrem de talentați: ATOMA, Kaput din Kaps Crew și Răzvan Răucescu. Aceștia au putut fi urmăriți la lucru pe durata întregii săptămâni a festivalului, în Piața Prefecturii, din centrul orașului.

HarceaPacea - Suntem toți file din aceeași poveste - Foto - RStudio

John.S - Foto Dan Marasescu

Informații și imagini oferite de Adrian Oniga.