“El Angel Exterminador” – o expozitie de o noapte (30 septembrie)

 

fikl2

Bun. Şi dacă suntem aici – în faţa lucrării cât un perete – paharele sunt impecabil aliniate şi fiecare fir din blana fiecărei oi rămâne perfect desenat şi la locul lui, ce o să se întâmple? Nimic, acum. Picturile or să se joace cu minţile noastre şi mâine. Gheorghe Fikl asta face şi n-avem încotro, tensiunea rămâne la purtător, fiecare se descurcă cum poate.

 Oile, vacile, taurii pozează cu naturaleţe în interioare fastuoase, de catedrală, sub candelabre de sală de operă sau printre mese pe care paharele de cristal şi argintăria sunt aşezate la linie. De-a lungul şi de-a latul scenei, aerul nu pare să se mişte. De fapt, nici “de-a lungul”, nici “de-a latul” şi nici “aerul” nu există. Scena e o masă compactă de energie şi, în faţa ei, nu ştii dacă privirea uşor nedumerită a animalelor nu te minte. Convenţia, prima care funcţionează, este mişcarea demolatoare pe care ele ar putea să o facă. Dar nimic nu e sigur. Ce convenţie funcţionează în plină abatere? Odată instaurată, destabilizarea nu mai e un teren pe care un scenariu să fie previzibil. Spectacolul nu se desfăşoară aici şi nici acum, e doar o punere în scenă cu caracter de permanenţă, fără o rezolvare generatoare de sens şi, prin urmare, eliberatoare. 

Gheorghe Fikl trăieşte şi lucrează la Timişoara, dar ascensiunea sa a început la Bucureşti, odată cu expoziţia din 2005, de la Galeria Posibilă. În 2009 a expus la Slag Gallery din New York, iar în 2012, la Schortgen Gallery din Luxemburg. Lucrarea sa „White Cadillac“ a fost cumpărată de Prinţul Charles al Marii Britanii, direct dintr-o expoziţie privată susţinută de Fikl la solicitarea unui apropiat al Casei Regale a Angliei. Deşi preţul nu a fost făcut public, în piaţă s-a vehiculat o estimare de aproximativ 10.000 de euro a lucrării şi s-au avansat şi alte achiziţii făcute de Prinţul Charles din atelierul artistului. Artistul îşi vinde lucrările predominant din atelier, iar câteva tablouri au ajuns în piaţa secundară, la casele de licitaţii din Bucureşti. Semnătura sa se află şi în colecţii private din SUA, Marea Britanie, Franţa, Luxembourg, Germania şi Portugalia.

fikl-3

Mai multe detalii pe site-ul Annart Gallery

 

Cine, ce, unde, când

El Angel Exterminador [NAG 2016]
30 septembrie 2016
Palatul Ştirbei, Calea Victoriei nr. 107

 

 

fikl-2

gheorghe-fikl-annartgallery

 

sursa foto: Annart Gallery

 

“Seria de lucrari, începută în 2016, este compusă din pânze mari (până la monumentalul 400 x 340) care impresionează de la prima vedere şi care se lasă descifrată prin priviri succesive.” 
“Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Fikl compune un univers vizual somptuos şi neliniştitor, prin serii  de compoziţii cu multiple stratificări simbolice, în care animale de forţă şi angoasă – tauri, păuni, câini sau oi – sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, cu un hedonism violent şi tragic, ce oferă tot atâtea contexte de reflecţie asupra tensiunii condiţiei noastre în timp personal şi istoric. “ – din eseul curatorial de la Annart Gallery, organizatoarea expoziţiei.