“The market is so crazy” – Adrian Ghenie, citat de The New York Times

Reacţia artistului datează de prin 2015, după vânzarea cu peste 1,7 milioane de euro a lucrării “The Fake Rothko” şi înainte de adjudecarea cu 4 milioane a lucrării “The Sunflowers in 1937” sau de recentul record de aproape 8 milioane de euro înregistrat, zilele trecute, de lucrarea “Nickelodeon” la Christie's.

O premieră pentru piaţa romînească

În plin fenomen de creştere fulminantă a cotei artistului pe piaţa internaţională, casa de licitaţii Artmark scoate şi ea la vânzare o lucrare a lui Ghenie, descrisă ca o lucrare “din prima perioadă de maturitate stilistică a artistului”. Este o premieră pentru piaţa secundară de artă din România – nicio lucrare a artistului nemaifiind tranzacţionată până acum în licitaţie deschisă –, iar evaluarea cu care lucrarea intră în şedinţă este de 12.000 – 18.000 de euro. Este, aşa cum afirmă reprezentanţii casei de licitaţii o „o valoare estimativă conservatoare, adaptată stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti de artă”.

ghenie-christ-2000-12-000-18-000Adrian Ghenie, Christ, 2000 
sursa foto: artmark.ro

Un joc stilistic cu ţintă precisă

Adrian Ghenie a fost asociat unor neoexpresionisti precum Anselm Kiefer sau Francis Bacon. Sumbre întotdeauna, chiar şi atunci când ating o bufonerie lejeră în trimiterile la recuperarea istoriei, lucrările lui Ghenie au atras atenţia prin universul imaginar din spatele lor. Cu o tematică  legată de disperare, de lipsa identităţii, de teamă, arta lui Ghenie este un răspuns la angoasele pe care publicul le cunoaşte. De aceea,  subiectele sunt mai mereu  generale, iar imaginile, cu rare excepţii, sunt  iconice, recognoscibile, fie că este vorbe despre Elvis, despre Hitler sau despre Rembrandt.   Cu câteva generalităţi din mentalul colectiv, cu o tehnică picturală bazată pe violenţa acţiunii aşezării şi destrămării vopselei, Ghenie reuşeşte un joc plastic extrem de persuasiv asupra privitorului. Totul la Ghenie pare în apropierea unei apocalipse, iar publicul actual se dovedeşte foarte receptiv la astfel de sugestionare.


Adrian Ghenie’s own work is gestural but unconventional in application. Opposed to the traditional tools of a painter, Ghenie’s paintings are the result of the palette knifes and stencils that he uses to carve staged accidents onto and into his multi-layered painted canvases.
Galerie Thaddaeus Ropac

 

 

Cine, ce, unde, când

Artmark
LICITAȚIA DE TOAMNĂ - „TOP 100 MARI MAEȘTRI AI ARTEI ROMÂNEȘTI” 
Athénée Palace Hilton București
25.10.2016

 

adrian-ghenie

Adrian Ghenie, Nickelodeon, 2008, oil and acrylic on canvas, 238 x 207 cm
sursa foto: artnet.com

adrian-ghenie-the-sunflowers-in-1937

Adrian Ghenie, The Sunflowers in 1937,  2014, oil on canvas, 280 x 280 cm
sursa foto: artnet.com

adrian-ghenie-the-fake-rothko

Adrian Ghenie, The fake Rothko,  2010, oil on canvas, 200 x 200.6 cm
sursa foto: artnet.com