2084. Sfârșitul lumii

de Boualem Sansal

Traducere din limba franceză de Doru Mareș
Editura Humanitas Fiction, 2016

 

 

În Abistan, într-un sanatoriu izolat de pe muntele Oua, Ati, bolnav de tuberculoză, primește îngrijiri. Se va vindeca, însă se va întoarce acasă tulburat după experiența călătoriei și după întâlnirea cu arheologul Nas. De la acesta află un secret ciudat, care aruncă îndoiala asupra versiunii oficiale a istoriei regimului. Într-un imperiu care se bazează pe amnezie și pe supunerea totală față de Yölah, Ati simte cum se naște sentimentul libertății. Gândul că ar putea exista o Frontieră care-l desparte de altfel de oameni nu-i dă pace. Prin intermediul lui Toz descoperi rămășițele unei civilizații, iar neliniștea prinde rădăcini și mai adânci în mintea sa – a existat sau există încă o altă lume în afara Abistanului?


Fabulă, parabolă, pamflet, roman total al unei dictaturi fără Istorie, 2084 își înmărmurește cititorii. La 66 de ani, pentru Boualem Sansal a tăcea înseamnă „o formă de sinucidere”. Dovada este această fabulă orwelliană și apocaliptică despre viitorul unei dictaturi religioase. [...] Bine ați venit în Abistan, imperiul cu 60 de provincii condus de profetul Abi, devotatul trimis al lui Yölah, încă de la sfârșitul marelui și sângerosului război sfânt, câștigat de adepții „unei forme grav degenerate a unei religii sclipitoare” și care a transformat „bieți credincioși inutili în glorioși și profitabili martiri”. Ascultare, supunere, amnezie, supraveghere, răbdare, ignoranță, justiție expeditivă – toate acestea dau ritmul vieții de zi cu zi al locuitorilor Abistanului.
- Marianne Payot, L’Express
 

Deși cartea lui Sansal le va face o profundă plăcere secularilor care demască potenţialul represiv și intolerant al religiei, mecanismele psiho-sociale pe care autorul le descrie sunt mecanismele generale ale fanatizării de orice tip, iar comparaţia cu distopia nereligioasă a lui Orwell este grăitoare. În ciuda aparenţelor, cartea lui Sansal este o carte despre fanatizare, supunere și pierderea libertăţii, în care abordarea religioasă este doar un avatar al unui fenomen mai general.

- Doru Căstăian, Critica speranței pure. Despre 2084, în revista Accente, nr. 32/2016 - citește

2084. Sfârșitul lumii, de Boualem Sansal, este un roman care merită citit cu atenție, subliniat și discutat, pentru că dezbate și pune în prim plan probleme fundamentale ale omenirii din toate timpurile. Prima dintre ele este religia și un asemenea roman poate șoca încă de la prima pagină, pentru că moto-ul ei este următorul: „Poate că religia te face să-l iubești pe Dumnezeu, însă nimic nu are mai multă forță decât ea în a te face să detești omul și să urăști omenirea.”

- cronică pe filme-carti.ro - citește

Palierele lumii invocate de Sansal sunt, pentru o carte nu foarte groasă, surprinzător de complexe. Și, chiar dacă vorbim de un univers eminamente abstractizat, tot nu ne putem abține să ne întrebăm „cum ar fi, totuși, dacă?”. Și să închidem ochii într-un acces de spaimă. Indiscutabil, romanul lui Boualem Sansal se vrea citit ca un ceas deșteptător. Ca o pledoarie în favoarea înțelegerii. Și ca o invitație de condamare colectivă, lipsită de indulgență, a tuturor manifestărilor care, în zilele noastre, ne întinează lumea.

- Victor Morosoff, pe bookhub.ro citește

Semnal literar

2084

Deținător al unui număr impresionant de premii literare, atât franceze, cât și internaționale, scriitorul algerian Boualem Sansal este, în mod cert, una dintre vocile majore ale literaturii contemporane. Romanul său 2084. Sfârșitul lumii, tradus în douăzeci și cinci de țări, a primit Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015 și a fost desemnat drept cea mai bună carte a anului de către revista Lire.


Citește un fragment din carte - aici.