O eroare umană, datorată și ea pervertirii relațiilor profesionale și interumane în comunism, dar imputabilă unor persoane concrete, și o disfuncție majoră a societății totalitariste din Uniunea Sovietică sunt elementele care au provocat cea mai mare catastrofă produsă vreodată de om, explozia centralei atomice de la Cernobîl. „Când mințim, spune un personaj în concluzia filmului, rămânem datori adevărului. Iar această datorie se plătește, cum s-a întâmplat la Cernobîl”.

Producția HBO, o miniserie cu 5 episoade, reconstituie moment cu moment explozia și aftermark-ul, nu doar ca factualitate, ci prin semnificațiile morale, politice, sociale, psihologice, imagologice ale faptelor, ale cuvintelor, ale deciziilor. Nu doar Cernobîlul este pus sub lupă, ci întreg sistemul totalitarist al cărui by-product este, inevitabil, catastrofa: naturală, socială, etică.

Nu sunt mari dezvăluiri – lucrurile nu sunt noi pentru cine a citit despre Cernobîl sau a văzut vreunul dintre numeroasele documentare -, iar, pe alocuri, dramatizarea se împiedică în șabloane. În plus: puteau găsi un Gorbaciov mai plauzibil. Totuși, amploarea reconstrucției, coerența ei și detaliul pus cu penseta fac din producția HBO unul dintre cele mai bune documentare ale genului, dincolo de concluziile care pot fi amendate: pe genericul de final, un citat din Gorbi spune că explozia de la Cernobîl a provocat sfârșitul pentru URSS. Alții ar spune că, dimpotrivă, Uniunea Sovietică era un mort neîngropat, iar Cernobîlul a fost momentul când putrefacția nu a mai putut fi ascunsă.

Dramă istorică, 2019

Scenariul: Craig Mazin
Regia: Johan Renck
Cu: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter, Jessie Buckley, Emily Watson