Pelicula de 15 minute prezentată duminică seară la Cinema Elvira Popescu în Retrospectiva Anonimul 2016, categoria scurtmetraj, secţiunea destinată producţiilor în afara competiţiei. „De ce pe mine?” – scenariul şi regia Dan Chişu – propune o abordare a competiţiei dintre regizorii tineri şi nepremiaţi şi regizorii consacraţi şi umblaţi pe la festivaluri internaţionale. Cum conflictul se naşte din discriminare şi discriminarea se naşte la selecţie, cum „întrega Europă suferă” şi cum „nu se poate discuta civilizat cu ei” (ei, adică membrii comisiilor de selecţie), trei tineri realizatori de film răpesc un personaj, spun ei, important în schema de mai sus. Planul întreg – pe care nu-l au – trebuie explicat cuiva (fratele unuia dintre răpitori) care n-are nicio treabă nici cu festivalurile, nici cu premiile, nici cu situaţia în întregime. Outsider-ul voce a raţiunii n-a auzit de Urs sau de Palm d’or, dar nu admite să fie desconsiderat pentru asta şi continuă să propună soluţii de tip: „explică-i, frate, omeneşte” sau „de ce nu faci, frumos, o scrisoare”.  Dincolo de replici, stau frumos (vorba outsider-ului), pe perete, printuri A4, cu titluri de film şi nume de regizori. Imprimanta şi scotch-ul, nişte outsider-i şi ei în toată această poveste, îşi fac treaba aşa cum se pricep mai bine. Cam la fel cu cel care nu ştie nici de Cannes, nici de Berlin. Aşa că, din trei coli A4 lipite pe zugrăveala apartamentului, din „Moartea domnului Lăzărescu” şi „Cristi Puiu” se obţine „Moartea domnului Cristi Puiu”, foaia cu „Lăzărescu” pierzând line spacing-ul.
Jocul cu printurile A4 revine şi la final, când victima răpirii (Dinu Giurgiu în propriul rol) face plângere la poliţie. Poliţisul – încă un out-sider – propune aducerea pentru declaraţii a tuturor regizorilor, fără nicio excepţie, pe motiv că renumele vreunuia nu influenţează cu nimic statutul de suspect, iar în spatele lui, pe perete, alte printuri amestecă sloganurile anticorupţie cu calendarul ortodox.

Making of „De ce pe mine?”

Imagine: Valeriu Ciubotaru / Sursa: Aarc.ro

 

Aarc.ro: 
Un film despre film, un thriller cu accente comice, De ce pe mine? este o poveste plină de mister, groază și sarcasm. Pe scurt, un tânăr regizor vrea să se afirme și găsește o ”scurtătură” spre succes... continuarea

 

 

Ce, Unde, Când

De ce pe mine?
Regia: Dan Chişu
Scenariul: Dan Chişu
Imagine: Andrei Gheorghe
Cu: Alex Bogdan, Andrei Huţuleac, Tudor Istudor, Emanuel Pârvu, Tudor Giurgiu
Scurtmetraj, 15 min
Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul 13
Cinema Elvira Popescu, 8-11 septembrie, 2016

de-ce-pe-mine-foto-valeriu-ciubotarucredit foto: Valeriu Ciubotaru
sursa foto: Aarc.ro

de-ce-pe-mine-credti-foto-valeriu-ciubotarucredit foto: Valeriu Ciubotaru
sursa foto: Aarc.ro

anonimul-2016sursa foto: facebook.com/ANONIMULIFF 
despre festival: Anonimul