„Hidden Figures” este un film de divertisment, nu unul de artă. Dar un film de divertisment cu multă artă.

Un cititor grăbit de sinopsisuri ar putea eticheta producția „doar un alt film cu negri” și ar putea alege să nu îl vadă. Ar pierde 127 de minute de film agreabil, inteligent, savuros pe alocuri. Drepturile civile – dacă au ajuns să plictisească, cum par să o demonstreze unele evoluții politice – sunt prezente, dar sunt vândute discret, cu inteligență, umor și inventivitate. Povestea e a unor femei afro-americane care lucrează la NASA în perioada de pionierat, de dinainte ca SUA să poată trimite primii oameni în cosmos și de dinainte ca matematica necesară zborurilor cosmice să fie preluată de mașinile de la IBM. Erau vremuri când toate calculele erau făcute, aflăm din film, de o mare echipă de femei afro-americane, între care și cele trei protagoniste.

cine, ce, unde, când

Hidden Figures / 

Figuri ascunse
2016 ‧ Dramă/Dramă istorică ‧ 2 h 7 min

Regia: Theodore Melfi
Cu: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Kevin Costner, Janelle Monáe, Kirsten Dunst
Scenariu: Allison Schroeder și Theodore Melfi după o carte de Margot Lee Shetterly

Premii

 

OSCAR 2017: 3 nominalizări - pentru cel mai bun film, pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Octavia Spencer ), pentru cel mai bun scenariu adaptat (Allison Schroeder și Theodore Melfi).

Globurile de Aur: nominalizări pentr cea mai bună actriță în rol secundar (Octavia Spencer ) și cea mai bună coloană sonoră

BAFTA: nominalizare pentru cel mai bun scenariu adaptat