Anul acesta, Mr. Robot a ajuns la cel de-al doilea sezon. Pentru iubitorii de filme despre calculatoare, hackeri, lumi virtuale, marginali și luptători împotriva sistemului corupt, acesta e un motiv de mare bucurie.

Dar, în fond, de ce să ne bucurăm? Pentru că avem de-a face cu un scenariu inteligent, cu o imagine impecabilă (de care sunt responsabili Tod Campbell și Tim Ives) și cu o interpretare extrem de convingătoare a lui Rami Malek, în rolul tânărului Elliot.

Ce îl face atât de special pe Elliot? Poate faptul că este o imagine exacerbată a lumii contemporane. Programator antisocial, al cărui contact cu lumea exterioară se face doar prin intermediul calculatorului, dependent de substanțe care îi alterează simțul realității, Elliot iese din sistem, îl subminează și creează un altul. Unul în care realitatea e văzută prin biți, aducându-ne aminte de imaginea cu serii de cifre din Matrix.

Fragil în lumea reală, Elliot capătă superputeri atunci când se așază dinaintea unui monitor și a unei tastaturi. În fapt, filmul nu este altceva decât imaginea unei lumi deformate, a unei tot mai improbabile realități văzute în coduri de programare. Și aici stă și reușita serialului, fiindcă te ține și pe tine lipit de ecran și te absoarbe în „nebunia” lui Elliot, făcându-te părtaș și complice. Pe lângă natura psihologică a perspectivei, filmului i se mai adaugă și cea socială, de vreme ce ni se pune în față o fișă clinică a societății și a ceea ce numim realitate, care adesea este mult mai alterată decât mintea unui om îndopat cu droguri.

Talentul actoricesc al lui Rami Malek este completat și susținut de acela al lui Christian Slater, care îl interpretează pe Mr. Robot, personajul atât de greu de descifrat care dă și titlul serialului.

Sfatul nostru este ca, odată intrați în lumea lui Mr. Robot, să rămâneți acolo și să nu dați iama prin comedii. Dacă e nebunie, atunci să fie până la capăt!

Update 0.1: După primele trei episoade din sezonul doi, am senzația că Mr. Robot trăiește de pe urma gloriei trecute. Un pic trenant și cam în pană de idei.

MV5BNGY4ZWVjYzgtODNlOC00MmIzLWIxYzQtMjBkNWU2MjU5ZmY0XkEyXkFqcGdeQXVyNTg1MjA0OTA@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

MV5BMTUyYmIzNTYtYjFhZi00MjNhLTk4MGQtZmYwM2FlZWU3MmMyXkEyXkFqcGdeQXVyNTg1MjA0OTA@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

MV5BNDMzNTYyNTQxNF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjQ5NjM5ODE@._V1_

Mr. Robot (2015-) – serial

Creat de Sam Esmail

Distribuție: Rami Malek, Carly Chaikin, Christian Slater, Portia Doubleday, Martin Wallström ș.a.

Alte cronici:

„Mr. Robot a avut aproape numai cronici pozitive, ceea ce e ciudat, ținând cont că puține chestii din serial nu sunt niște clișee sinistre. E greu să găsești o abordare mai puțin nuanțată a lumii în care trăim și, prin extensie, a naturii umane. Elliot vorbește din off despre viața lui anostă și singuratică și auzi fix chestiile pe care te aștepți să le spună. Există roboți din filme SF mai complecși ca personaje decât el.”

Dan Panaet, pe catavencii.ro - citește

Sursă foto: IMDb