E seară, ești obosit și cauți un film nou de acțiune care să te țină treaz. Și dai peste Bastille Day. Un tur de și în forță prin Paris, de Ziua Națională a Franței, nu strică, te gândești. Se pare că ai nimerit-o.

Nenorocirile recente din Franța au deschis un nou teren pentru tipul scenariilor cu teroriști. Privirile s-au reorientat dinspre America spre Franța. Dacă filmul e prost, măcar putem vedea niște peisaje și monumente. Dar în cazul lui Bastille Day și vezi planuri generice cu Parisul, și urmărești cu sufletul la gură o acțiune bine construită, deși urmează și ea câteva rețete. Doar că secretele de bucătărie sunt destul de îndemânatic ascunse în trama filmului.

Pe scurt, despre ce e vorba: Michael Mason (interpretat de Richard Madden) e un șmecheraș care fură portofele, ceasuri și alte mărunțișuri de la oamenii neatenți. Numai că îl împinge Necuratul să înhațe geanta unei doamne, în care se afla o bombă. Bomba explodează și ne trezim în plină combinație teroristă. Serviciile Secrete americane și franceze se pun la lucru, numai că ceva e putred chiar în miezul sistemului. În rolul unui fioros agent inconștient și neascultător îl aflăm pe Idris Elba, care face pereche reușită (comică, pe alocuri) cu băiatul șmecher pomenit mai sus.

Trama narativă e bine țesută, fiindcă filmul are un crescendo atât scenaristic, cât și regizoral, cu dozaje de adrenalină și umor cântărite cu grijă.

Așa că vă invităm la o alergătură à bout de souffle pe străzile și acoperișurile Parisului. Tot vă pregăteați să adormiți.

MV5BYzlhMmZkYTctMDIxYy00NmQzLWE5YzctNjM2OGY0Njk3NjdiXkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@._V1_

MV5BMTY3NzQyNTMxNF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDA2MDQwODE@._V1_SY1000_CR0,0,1552,1000_AL_

MV5BMTgxMjU2ODMzM15BMl5BanBnXkFtZTgwODU0MDAzODE@._V1_

 

Bastille Day (2016)

Regie: James Watkins

Scenariu: Andrew Baldwin, James Watkins

Distribuție: Idris Elba, Richard Madden, Charlotte Le Bon ș.a.

Sursă foto: IMDb