Stranger Things
(2016) – serial

Creat de Matt Duffer și Ross Duffer

Distribuție: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown etc.

stranger

Sursă foto: IMDb

Coscenariști ai câtorva episoade din Wayward Pines, frații Duffer (Matt și Ross) creează pentru rețeaua americană Netflix încă un serial care îmbină suspansul cu genul științifico-fantastic, dând naștere unui univers cu care ne obișnuiseră Spielberg, Stephen King sau Alien. Asta nu înseamnă că, dacă știm genul, nimic nu-i nou sub soare. Fiindcă frații Duffer își cunosc meseria și produc o lume aparent nouă, chiar dacă nu e cu totul inedită.

Intriga, aparent simplă – un băiețel dintr-un orășel liniștit dispare în plină noapte –, este condimentată cu experimentele unui laborator suspect, care naște monștri, de aici decurgând o sumedenie de complicații.

Psihologia filmului e stratificată pe trei niveluri: cel al adulților (aici o întâlnim pe Winona Ryder, în plină formă actoricească, însă un pic stafidită și isterică – dar se explică, pentru că e mamă de copil dispărut), cel al adolescenților, care se confruntă cu problemele vârstei, și, în fine, cel al copiilor, reprezentați în principal de grupul celor trei puștani simpatici, aflați în căutarea lui Will, piciul care nu iese la numărătoare. Psihologia e dată peste cap de parapsihologie când în horă intră și personajul Eleven – interpretat frumos de tânăra Millie Bobby Brown –, care pare scăpat de la nebuni.

Serialul are ritm, are suspans, așa că merită căutat și văzut. Părerea mea.

MV5BMThjNDU4NDItNGFiMS00MzZkLThjMjctYmRjZDBkMDZiZjZiXkEyXkFqcGdeQXVyNjgzODczMjA@._V1_