Les rivières pourpres (2000)

Regia:
Mathieu Kassovitz

Scenariul: 
Jean-Christophe Grangé (după un roman de același autor)

Staruri:
Jean Reno, Vincent Cassel, Nadia Farès

Durata:
1h 50min

Jean Reno şi Vincent Cassel sunt doi poliţişti veniţi din Capitală (aka Paris, nu Bucureşti), într-o fundătură din centrul Franţei, oraş îmbâcsit de provincie, învechit şi degenerat. Fiecare dintre cei doi poliţişti lucrează de regulă pe cont propriu (și, aparent, fiecare investighează alt caz), dar sunt siliţi să conlucreze pentru rezolvarea unui mister care îi depăşeşte.

După standarde franceze, este un bun film de tensiune („trileer”), premiat la César. Chiar reușește un bun nivel de tensiune pe fiecare scenă în parte, Kassovitz fiind în tot ce face - ca actor și ca regizor - un tip și meticulos, și curajos. Atmosferă, dialoguri, compoziția cadrelor. Problema e deznodământul, nu vreau să descurajez pe nimeni să vadă acest film, dar, sincer, dacă vă abțineți să vedeți finalul, s-ar putea să treceți această producție printre cele mai interesante și mai bine realizate filme de mister pe care le-ați văzut vreodată.

S-a turnat și un Râuri de purpură 2 (Îngerii apocalipsei), din care lipsesc și Kassovitz și Cassel. Rămâne Reno și scenaristul Grange. Filmul e mult mai slab, dar trailerul e ok.

Premii

Oscar
Nu.

Cannes
NU.

Nota IMDB
6,9