Syriana (2005)

Regia: 
Stephen Gaghan
Scenariul: 
Stephen Gaghan, pe o carte de Robert Baer
Staruri:
George Clooney, Matt Damon, Amanda Peet
Durata:
2h 8min

Clooney şi-a lăsat barbă şi a scăzut nişte puncte procentuale în inimile doamnelor consumatoare de gin când a decis să aibă rolul titular în această producţie intelectualistă, cu teroriști arabi şi spioni americani, cu conspiraţii şi contracte transnaţionale. Filmul, made 2005, a luat un Glob de Aur şi a prins două nominalizări la Oscar, astfel încât, totuși, George Clooney şi-a consolidat cartea de vizită pentru următoarele reclame la băuturi fine.

Intriga politică a filmului a căpătat rezoluție abia un deceniu mai târziu, după izbucnirea războiului din Siria și a noului teorirsm islamic, ceea ce face filmul, într-un fel, vizionar.

Premii

Oscar
George Clooney - cel mai bun actor în rol secundar
Nominalizare pentru scenariu original.
(Filmul anului a fost Crash)

Cannes
Idem

Globurile de aur
George Clooney - cel mai bun actor în rol secundar

Nota IMDB
7,0

Cronici

Alexandra Olivotto în ”România literară”

Arareori dai peste un film hollywoodian care să nu îţi dea intriga mură în gură. Când îi apucă amocul, tăticii industriei americane de film merg în forţă către extrema opusă, ilustrată în acest caz de Syriana, un film regizat şi scris de Stephen Gaghan. E suficient de complicat pentru ca studioul care a produs lungmetrajul să pună la dispoziţia criticilor de specialitate un ,ghid" al personajelor... Mare parte din meritul punerii la punct şi promovării acestei pelicule îi revine însă lui George Clooney, care a făcut tot lobby-ul aferent, plus că, împreună cu Steven Soderbergh, deţine compania producătoare a Syrianei, Section Eight, şi că interpretează rolul unui agent CIA (pentru care a fost şi nominalizat la Oscar). Rezultatul este un lungmetraj care mai degrabă te propulsează în confuzie decât te lămureşte. De aici, fireşte, derivă cele două tăişuri ale sale: e un thriller fără rezoluţie şi fără eroi, dar şi o frescă geopolitică pe care trebuie s-o refaci ca pe un puzzle. Trăind dezamăgirea că mereu îţi lipsesc câteva piese. (citește cronica)