Misiunea Asociaţiei Curtea Veche:

Considerăm că suntem cu toții responsabili de ceea ce se va întâmpla cu generațiile viitoare dacă astăzi copiii încetează să mai citească. Viziunea noastră este o lume în care orice copil să se poata bucura de experiența transformatoare a unei cărți citite de plăcere.

Studiile arată că acei copii care citesc de plăcere au rezultate mai bune la decât colegii lor care citesc mai rar sau chiar deloc, inclusiv la științele exacte. În schimb, copiii care rămân în urmă cu lectura din diverse motive au din ce în ce mai puține șanse să-i ajungă pe colegii lor cititori.                     

“Avem nevoie de povești pentru a crește oameni mari” este un material on-line gratuit, o broșură realizată de Asociația Curtea Veche în colaborare cu Gáspár György, psiholog și psihoterapeut relațional. Broşura poate fi descărcată gratuit de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro/Resurse.

Recentul proiect al asociaţiei vine după "Joaca de-a lectura - Activităţi în familie" şi "Ghidul profesorului - Clubul de lectură", broşuri disponibile, de asemenea, gratuit în secţiunea "Resurse" a site-ului asociaţiei.

"Maurice Blanchot spune că a citi este tot ceea ce poate fi mai uşor. Eurostat spune că jumătate din populaţia României nu deschide o carte într-un an. Românii, dacă sunt întrebaţi, spun mai degrabă că citesc. Iar, într-un recent studiu IRES, spun că scriitorul lor preferat este Eminescu, iar cartea lor preferată este „Shogun”. Între cunoaşterea ofertei de cărţi, exprimarea practicilor de angajament faţă de lectură şi decelarea deziderabilităţii sociale în construirea răspunsului, datele oferite de o parte a respondenţilor care s-au declarat cititori conturează mai degrabă o preocupare pentru managementul impresiei." ("Întrebări la răspunsuri despre lectură", Revista Cultura)

"Studiile realizate în ultimii cinci ani arată că, în pofida faptului că mai mult de 8 din 10 români au o bibliotecă, unul din cinci români nu citeşte cărţi. Procentul este invariabil similar, fie că vorbim despre populaţia generală, dar şi dacă îi luăm în calcul doar pe cei din mediul urban. În cei 20% îi regăsim, aşadar, atât pe cei care nu citesc pentru că nu au acest obicei de petrecere a timpului liber, dar şi pe cei care citesc, dar folosesc alte suporturi pentru lectură." ("Şi totuşi, mai citesc românii?", Revista Sinteza)

" Investiția în educație este, pe termen mediu și lung, cea mai eficientă plasare a resurselor financiare ale unei comunități. Și deocamdată, cartea rămâne cel mai la îndemână mijloc de educare a individului." ("Starea cărţii şi a naţiunii", Revista Sinteza)

Cine, ce, unde, când

Asociaţia Curtea Veche