În dezbatere „Criza pubertății, criza adolescenței”

Tema celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard,” recent încheiat, a fost Criza pubertății, criza adolescenței. Este motivul pentru care unul dintre colocviile organizate în cadrul Festivalului a abordat tema principală. Până la noile formule dramatice ale ultimilor ani, teatrul s-a ocupat, prin excelență, de criză. Or, cine sunt cei mai predispuși la crize? Tinerii. Abonați la criză cu fiecare generație! Ei și colegii lor mai mici, adolescenții, „se crizează” din toate timpurile. Spectacolele din Festival au urmărit parcursul sinuos al crizei: în timpuri, în generații, în teme. În tiparele existențiale, unde criza s-a infiltrat adânc. De la confuzia generică de tinerețe, ca în Leonce și Lena, la criza de identitate sexuală, de la eternul conflict de generații la cel împotriva structurilor de putere, de la revolta generată de sistem (Exploziv) până la violența adolescenților care devin teroriști în propria școală (20 noiembrie).

La colocviul care a tratat tema principală, organizatorii au invitat „experți” ai crizei din diferite domenii: scriitoarea Simona Popescu, a cărei creație este alocată eului adolescent, prin neîncetata aventură a sinelui ludic și prin criza multiplelor „avataruri ale eului”, Silvia Dumitrache, critic de teatru, Alexander Hausvater, regizor al crizei prin excelență, Ion Mircioagă, regizor preocupat de adolescența intempestivă, și Alexandru Mâzgăreanu, tânăr regizor care a investigat criza adolescentului în societatea modernă, una cu valori într-o continuă schimbare. Gazdă a fost directoarea Teatrului Nottara și a Festivalului, Marinela Țepuș. Moderator a fost criticul de teatru Cristina Rusiecki.

 

 

 

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.