Întîmplările pe care le trăim sînt adevăr sau ficțiune? Poveștile pe care le imaginăm nu se transformă cumva în realitate? Ce ziceți, istorioarele crude de adormit frățiorul mai mic ar putea avea vreo legătură cu ce s-a petrecut în spațiul real? 

omul-perna-composite-border-clean

Jocul perfid al minții care născocește povești violente, refuzînd realitatea, se regăsește într-unul dintre textele cele mai „dark” ale dramaturgiei contemporane, Omul pernă, de Martin McDonough, în montarea lui Eugen Gyemant de la Teatrul ACT. Textul a câştigat Premiul Olivier pentru Cea mai bună piesă în 2004 și s-a bucurat de o nominalizare la Premiul Tony în anul 2005. Martin McDonagh a fost distins cu premiul Critics’ Circle Theatre Awards pentru debut în dramaturgie în 1996, iar în 2006 a câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj de acţiune, cu filmul Six Shooter, scris şi regizat de el. Poate l-ați văzut. 
De o parte, doi frățiori abuzați, care se iubesc și se protejează. De cealaltă parte, scîrbele de polițiști gata să tortureze niște puști nevinovați și lipsiți de apărare. Dar dacă de data aceasta schema nu funcționează chiar așa? Dacă lucrurile nu se despart atît de clar în albul copiilor și negrul organelor de ordine? 

Regizorul Eugen Gyemant:
„Sub aparența copilărească stă un manifest implicit, care pledează pentru o artă nepretențioasă, pentru invenție și pentru libertatea de a crea fără veșnica cenzură a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic, pentru dreptul de a încălca orice regulă, în favoarea plăcerii pe care o provoacă jocul, de orice fel ar fi acesta.”  

Oricum, povestea realizată minimalist, în spațiul mic de la ACT, ne ține cu sufletul la gură mai ales datorită interpretării actorilor Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu și Teodora Iancu. Pur și simplu, de zile mari. Un adevărat regal de actorie! De văzut neapărat în Maratonul Teatrului Independent, Bucharest Fringe, duminică 18 septembrie, ora 19.00, la Teatrul ACT.

cronici

Răzvana Niță, Arta poate ucide. Dar nu moare niciodată, în Port.ro: 
„Omul pernă de la Act este unul dintre cele mai puternice, impecabil articulate spectacole din ultimii ani. […] este o mostră de izbândă profesională, o simbioză între emoţie şi cruzime, într-un concept artistic în care nu sunt excluse poezia, candoarea sau surâsul.”

Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio:
„Intrarea emoţională a fiecărui adult în Omul pernă seamănă cu plecarea într-un joc de montagne-russe în care inima şi creierul o iau razna, iar ieşirea nu este întotdeauna lină şi plină de satisfacţii, ci mai degrabă de introspecţii.”

Raluca Uluiteanu, în Fă-te auzit!
„Omul Pernă este un spectacol puternic, cu un mesaj foarte subtil, un adevărat carusel de emoții și multe răsturnări de situație. Un spectacol viu, plin de naturalețe, care pare că ia naștere acolo, în fața ta.” 

trailer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cătălin Babliuc şi Ionuţ Grama /
foto: Alexandru Cristea

dan-radulescu-si-ionut-grama-omul-perna-foto-alina-neagu-9

Dan Rădulescu şi Ionuț Grama  / 
foto: Alina Neagu

ionut-grama-si-lucian-iftime-omul-perna-foto-mihnea-ciulei

Ionuț Grama şi Lucian Iftime / 
foto: Mihnea Ciulei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lucian Iftime / 
foto: Alexandru Cristea