UN ARTICOL DE ADINA LATEȘ

 

Gianina Cărbunariu ridică perdeaua pentru a arăta ce se întâmplă în spatele scenei, dând astfel ocazia spectatorului să asiste la discuții din culise și să urmărească interviuri cu regizorii. În șase scene care se reunesc sub aceeași temă, problema sincerității în artă, a autenticității și responsabilității, Artists Talk, spectacol produs de ARCUB, trage un semnal de alarmă asupra aroganței artistului. Publicul descoperă dimensiunile (mult prea) omenești ale regizorului și actorului.

Spectacolul arată câtă responsabilitate trebuie să aibă artistul ca formator de opinie, nu doar pentru rezultatul creației sale, ci și în existența lui de zi cu zi. Nu cumva atitudinea sa vine în contradicție cu arta sa? Nu este vorba despre o identificare a autorului cu opera, dar Gianina Cărbunariu atrage atenția că există niște fisuri în arta care se vrea a fi autentică. Opera artistului trece prin multe cosmetizări. Reacțiile în social media, foarte plastic traduse în scenă, sunt un argument în plus al efectului de tip bulgăre de zăpadă pe care atitudinea artistului-vedetă o are. Mai mult chiar, creatorul de documentar, care preia și joacă teme de mare sensibilitate în context social-politic, deține o răspundere uriașă pentru ceea ce prezintă lumii. Or, masca, fățărnicia nu-și au locul. Un spectacol extrem de actual, inspirat din experința de culise de la marile festivaluri. Nu degeaba poate fi chiar considerată o piesă manifest.

Gianina Cărbunariu a studiat Literele la Universitatea din București și Regia la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București. Masterat în Scriere Dramatică (UNATC, 2006). Membru fondator al grupului dramAcum. A avut burse și rezidențe de dramaturgie la Wiesbaden, Londra, Valence. Piesele sale Stop the Tempo (2003), mady-baby.edu/Kebab (2004) – pe care le-a montat ea însăși la Teatrul LUNI de la Green Hours și Teatrul Foarte Mic – și Tipii ăștia seamănă cu părinții noștri (2005) au fost traduse, publicate și montate în Germania, Franța, Irlanda, Polonia, Marea Britanie și Italia. Spectacolele Gianinei Cărbunariu au participat la festivaluri importante din Europa – Wiesbaden, Torun, Moscova.

ARTISTS TALK

Un spectacol de GIANINA CĂRBUNARIU

Distribuția

RUXANDRA MANIU

ILINCA MANOLACHE

ALEXANDRU POTOCEAN

GABRIEL RĂUȚĂ

BOGDAN ZAMFIR

Scenografia: DOROTHEE CURIO

Video: MIHAI PĂCURAR

Muzica: BOBO BURLĂCIANU

Durata: 1oră 45 minute

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.