Foto Adi Bulboacă

Spectacolul București. Instalație umană expune viziunile mai multor generații revoltate pe tot ce se întâmplă în comunitatea lor. Cuprinde toate frământările pornite din offline care iau apoi amploare în online. Este oglinda acelor momente la care asistăm zilnic forțându-ne să reacționăm prin acțiuni, protest și atitudine.

Spectacolul începe din foaier cu cei nouă performeri: Nicholas Cațianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Ciprian Nicula care își întâlnesc publicul printr-o lupă supradimensionată ce le acoperă fața. Atât spectatorul, cât și performerul văd o realitate distorsionată în imaginea celuilalt. Timp de câteva minute ei trec pe la toți spectatorii pentru a stabili un contact vizual și altfel reușesc să creeze deja o legătură, să creeze o stare, o comunicare ce se va concretiza ulterior.

În sala de spectacol, fiecare la câte un pupitru, actorii încep expunerea adesea haotică despre un București cunoscut și pasiv, plin de artă, manele și corupție. Toate conviețuiesc într-un mediu pe care cu toții îl tolerăm, îl acceptăm, dar uneori se întâmplă ceva ce ne trezește. Se vorbește despre incendiul din Colectiv și despre spitalele sub orice critică în care ne tratăm, despre persoanele cu o altă orientare sexuală și despre sfânta familie votată de trei milioane de români care își iau informațiile exclusiv de la Știrile TV. Se aduc în discuție faptele de corupție ale politicienilor aleși și impasibilitatea alegătorilor lor. Pe fundal, o serie de proiecții cu orașul murdar și gri completează poveștile pe care le spun despre biserică și despre legile nescrise după care conduce și după care depășește financiar milionarii țării, dar și despre neajunsurile din cultură și artă, despre obstacolele întâlnite de artiști pentru bugete mărunte, mult sub costurile de producție ale unui spectacol complex.

Spiritul haotic al Bucureștiului fragmentat este redat prin scenografia dinamică a lui Andu Dumitrescu completată de un text care va deranja pe alocuri și care va amuza un public stânjenit poate de lipsa de atitudine civică. Trăim, studiem, și lucrăm într-un oraș în continuă schimbare și atitudinea fiecăruia modelează mai mult sau mai puțin câte un mic fragment din acesta. Reacțiile atât de diverse ale publicului sunt chiar oglinda acestui mozaic urban. De revăzut și în 2017!

 

București. Instalație umană
Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Un spectacol devised de: Nicholas Cațianis, Irina Crăiță-Mândră, Andu Dumitrescu, Florin Fieroiu, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Vlaicu Golcea, Denis Hanganu, Ada Lupu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Radu-Alexandru Nica, Ciprian Nicula

Performeri: Nicholas Cațianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Ciprian Nicula

Regia: Radu-Alexandru Nica

Concept și realizare instalație video / obiect / deformance intro: Andu Dumitrescu

Concept și mișcare scenică: Florin Fieroiu

Muzică originală și sound design: Vlaicu Golcea

Dramaturgia: Ada Lupu, Florin Fieroiu, Radu-Alexandru Nica

Asistent regie: Irina Crăiță-Mândră

Foto Adi Bulboacă și Bogdan Botofei