Un articol de
ELIZA CRISTINA CIOACĂ

La ordin, Führer! de Brigitte Schwaiger, în regia lui Mihai Măniuțiu, de la Teatrul „Aureliu Manea” Turda, este un one woman show. Maia Morgenstern susține rolul dificil al unei femei de origine austrică care se regăsește și se recompune în învățăturile regimului nazist. Pe parcursul spectacolului, douăzeci și patru de personaje acompaniază pledoaria personajului central prin intermediul mai multor intervenții de teatru-dans. La o primă vizionare, scenografia lui Adrian Damian și prezența scenică a Maiei Morgenstern vor „fura” atenția spectatorului. Atât de mult, încât anumite note ale discursului pot fi trecute ușor cu vedere.

Personajul interpretat de Maia Morgenstern își povestește viața. Există o teatralitate a gesturilor și a vorbelor în felul în care povestea acestei femei se dezvăluie în fața noastră. Motivul? Ea – această femeie care își asumă opțiunea pentru Hitler și devotamentul față de Führer – se percepe ca un actor în propriul destin. Păstrând vie amintirea traumelor din copilărie, nu se oprește să reflecteze asupra lor. Se avântă într-o ideologie în care crede că se regăsește, fără a-și asuma în totalitate actele de cruzime înfăptuite de regimul respectiv. Fascinația pentru liderul nazist devine obsesie. Nu mai rămâne mult până la a se proiecta ca soție și conducătoare a poporului german.

Momentele cheie ale pledoariei funcționează ca o copertă de început și de final. Spectacolul începe cu o declarație care lasă de înțeles că toate acțiunile personajului principal au fost făcute din adorație pentru Führer. Paradoxal, discursul se modifică într-o notă distinctă, subtilă: „Tot ce am făcut a fost pentru MINE”.

La ordin, führer!

de Brigitte Schwaiger

Traducerea: Dan Stoica

Distribuția:
Führerin: Maia Morgenstern
Copiii: Alexandra Dușa, Raluca Radu, Valentin Oncu, Ștefania Misăilă, Nadina Cîmpianu, Bogdan Ujenic, Cătălin Mocan, Sînziana Pintean, Mihaela Ceaicovschi, Monica Pop, Alexandra Cheroiu, Claudia Moroșanu, Cristina Bogza,Vlad Marian, Corinias Caraba, Iuliana Danciu, Andreea Jurj, Andrei Gîjulete, Bogdan Sălceanu, George Olar, Theodor Gabăr, Andrei Han, Alex Macavei, Raluca Munteanu

Regia: Mihai Măniuţiu
Decor: Adrian Damian
Costume: Claudia Castrase
Coregrafia: Andrea Gavriliu
Muzica originală și remixuri: Șerban Ursachi
Light Design: Lucian Moga
Credit foto: Nicu Cherciu

Teatrul „Aureliu Manea” Turda