După trilogia TRISTORY - trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite, spectacole care pornesc de la mituri și povești tradiționale românești, tinerii extrem de talentați de la Frilensăr au creat Înaintea erei noastre. Dacă nu ați văzut încă niciun spectacol de-ale lor, atunci vă recomand călduros să vă rezervați cât mai curând un loc la Green Hours. Al patrulea spectacol Frilensăr este realizat după un concept gândit de Daniel Chirilă. O comedie savuroasă despre anii de școală ai unor elevi de la sat, mereu chinuiți de materii greoaie, lipsuri materiale și muncă fizică.

De fapt, cum învățau copiii altei generații să fie oameni? Cum reușeau să se formeze ca adulți? Cum era gândit sistemul pentru a le fi lor bine? Sunt întrebări destul de ironice pentru perioada de dinainte de ’89 în care scopul educației din școli era de a forma aceleași tipuri de tovarăși supuși. Copiii satelor au fost ignorați de sistem și au fost uitați în grăbita dezvoltare începută în anii ’90. Personajele din Înaintea erei noastre sunt exemple de săteni îndoctrinați și fideli, dar care suferă de pe urma măsurilor luate de sistem. Un tovarăș profesor care nu știe de fapt prea multe, pus în funcție prin relații, nu e noutate. Iar elevii săi sunt exact acele tipuri de colegi pe care fiecare dintre spectatori i-a avut la un moment dat: un pârâcios tocilar, un bully șmecheraș și un cuplu frate-soră foarte muncitori și cu minți ascuțite. Elevii și profesorul lor află de o viitoare inspecție surpriză, iar de aici pornește un șir de evenimente pregătitoare. În general, toate inspecțiile anunțate erau un eveniment în sine în cadrul căruia trebuiau spuse poeziile sau textele lecțiilor, elevii erau impecabili îmbrăcați și zâmbeau stresați sub amenințarea unei note proaste. Realismul replicilor ține spectatorii constant conectați la firul acțiunii, iar dinamismul multora dintre scene îi întoarce în timp. Scenografia ilustrează perfect spațiul sărăcăcios și dărăpănat al școlii, iar când se ia și curentul... E de râs sau e de plâns?

Înaintea erei noastre

Distribuție

Alina Mîndru / Maria Veronica Vârlan / Ovidiu Cosovanu /

Tiberiu Enache / Tudor Morar / Dumitru Georgescu

Concept: Daniel Chirilă

Producţiae Frilensăr & Teatrul LUNI

 

 

 

Teatrul LUNI de la Green Hours păstrează tradiția unor spectacole foarte bune puse în scenă în spațiul neconvențional al barului de pe Calea Victoriei. Înaintea erei noastre se joacă pe 6 și pe 26 martie. De neratat!