galaxy4

Ceea ce mă frapează de fiecare dată la Maratonul Teatrului Independent sînt... spectatorii. Tineri cu fețe frumoase și cu priviri luminoase. Nu se agită și nu fac multă gălăgie. Ai zice că sînt mai degrabă sfioși. Dar sfiala se evaporă la sfîrșit, cînd încep să aplaude. O fac din toată inima. Așa s-a întîmplat și la Galaxy, o producție Create.Act.Enjoy de la Cluj (regia Cristian Pascariu, coregrafia Melinda Jakab), care a confirmat, o dată în plus, apetența Festivalului de Teatru Independent pentru experiment și pentru noile limbaje. 

Galaxy rezumă coregrafic nașterea Universului și evoluția umanității, de la zvîcnirile de început, cu trupuri tîrîte pe jos, pînă la bogăția de culoare din final. Cenușiu, în nuanțe de alb-negru aproape pe tot întinsul spectacolului, odată cosmogonia împlinită, orizontul vizual explodează. În sfîrșit, culoarea invadează creația. 

Dacă Galaxy ține permanent atenția trează este mai ales datorită interacțiunii spectaculoase dintre corpurile dansatoarelor și proiecția video (Cristian Pascariu) de fundal. Imaginile proiectate fac corp comun cu interpretele Diana Buluga și Raluca Lupan, se mixează organic, se mulează pe ele, le îmbracă. În costume identice, cele două dansatoare, de profiluri și staturi diferite, cu mișcări deloc sincrone, își urmează propriul traseu coregrafic, creînd două individualități distincte. Devin repede personaje angrenate în relații line sau sinuoase, scot efecte spectaculoase aproape din nimic, înfășurîndu-și corpurile în materiale fluide pentru ca apoi să fluture pînzele în bătaia ventilatoarelor. 

Începută pe ritmuri de muzică populară românească, coloana sonoră (sound design Dima Dimov) își lărgește treptat orizontul, captînd rezonanțe sonore din întreaga lume. Cu fiecare schimbare de ritm, percutanța muzicii populare de la noi sau de pe alte continente, remixată, aduce un plus de forță spectacolului. Unul deopotrivă dinamic și dramatic, cu ruperi de ritm, cu energie și efecte spectaculoase.

GALAXY – o producţie Create.Act.Enjoy 
Regia: Cristian Pascariu 
Cu: Diana Buluga şi Raluca Lupan 
Coregrafia: Melinda Jakab 
Design costume: Călina Langa 
Visuals: Cristian Pascariu, Dima Dimov

 

galaxy1

galaxy6

galaxy5