Pe 16 decembrie 2017, la Piccolo Teatro Studio Melato din Milano s-au decernat prestigioasele premii italiene UBU. La ceremonie, Asociația culturală PAV, înființată de Claudia Di Giacomo și Roberta Scaglione în anul 2000, a primit Premiul special pentru proiectul Fabulamundi. Playwriting Europe, cu următoarea motivație:
Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect inițiat și realizat de PAV în vederea unei contribuții multianuale de sprijinire și răspândire a dramaturgiei italiene în Europa și, în același timp, a dramaturgiei străine în Italia, prin traduceri, puneri în scenă și alte activități. Fabulamundi a primit sprijinul programului Europa creativă pentru a dezvolta o activitate complementară unor inițiative care aparțin de obicei ministerelor și altor instituții culturale internaționale, realizând astăzi o rețea care cuprinde zece țări europene – de la apropiata Franță la mai îndepărtata Românie – și implică alți treisprezece parteneri.”
Aceasta este o recunoaștere importantă primită cu bucurie de Pav și toți partenerii din proiect.
Suntem mândri și încântați să primim Premiul Ubu la categoria Premiu Special – au declarat Claudia Di Giacomo și Roberta Scaglione – pentru că Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect special pentru noi toți. O importantă recunoaștere pentru o rețea europeană de diseminare a dramaturgiei contemporane pe care Pav a creat-o începând din 2012. Ne încurajează să mergem mai departe în promovarea teatrului în comunitatea europeană, într-un context în care aceste acțiuni iau în considerare valoarea colectivității și a incluziunii.”
Finanțat de două ori de Comisia Europeană înaintea acestei ediții, Fabulamundi. Playwriting Europe, cu tema Dincolo de granițe? a câștigat din nou în cadrul programului Europa creativă ca proiect de cooperare la scară mare, pe patru ani (2017- 2020). Edițiile anterioare, ca proiecte de scară mică, au avut ca teme Oportunitate periculoasă (2013-2014) și Punți între generații (2015-2016).
Teatrul Odeon a făcut parte din proiect chiar de la prima ediție. În cadrul celor două ediții precedente, Teatrul Odeon a lansat șase piese noi în spectacole lectură, care au fost și publicate în volumul Dramaturgie europeană contemporană la Editura Fundației „Camil Petrescu”. Patru dintre acestea au fost produse în București și în țară. Textul autorului catalan Guillem Clua – Pământul făgăduinței – a fost produs în 2016 de Teatrul Odeon, în cadrul proiectului Fabulamundi, cu titlul Kepler-438b, în regia lui Bobi Pricop. Radu Afrim a montat la Sfântu Gheorghe piesa autorului francez Remy de Vos, Trei despărțiri, Vlad Cristache a regizat la Piatra Neamț piesa Revanșa de Michele Santeramo (Italia) și, mai recent, la Teatrul Național din București, Umbre de Marilia Samper (Spania).
În ceea ce privește autorii români prezenți în străinătate în cadrul proiectului, în cele două ediții precedente, Gianina Cărbunariu a fost invitată cu Tigrul sibian la Madrid, München și Pont-à-Mousson; Elise Wilk a fost la Roma și Berlin cu piesa Pisica verde; Roxana Marian la Milano; Csaba Székely la Heidelberg; Gabriel Pintilei la Torino cu Elevator; Peca Ștefan la Berlin; Alina Nelega la Barcelona; Bogdan Georgescu la Pont-à-Mousson și Barcelona, Andreea Vălean a participat la Roma de două ori cu piesa Eu când vreau să fluier, fluier; Nicoleta Esinencu la Milano, iar piesa Mihaelei Michailov, Copii răi, a fost produsă la Berlin.
Partenerii acestei a treia ediții sunt: în Italia, PAV (lider de proiect), Area06/Festivalul de Teatru Scurt din Roma, Teatro i din Milano; în Franța, La Mousson d’été și Théâtre Ouvert din Paris; în Germania, Interkulturelles TheaterzetrumBerlin E.V.; în Spania, Fundació Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramaturgia din Barcelona; în România, Teatrul Odeon și Universitatea de Arte din Târgu Mureș; în Austria, Wiener Wortstaetten; în Polonia, Teatr Dramatycny din Varșovia; în Republica Cehă, Teatrul Letì din Praga; în Belgia, Culture Action Europe și în UK, Creative Skillset.