Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Familia fără zahăr este un spectacol apărut în contextul discuțiilor recente despre cum „trebuie” să arate familia într-o societate cu tradiții și reguli despre cum „trebuie” să se comporte bunicii, părinții și copiii. Textul este semnat de Mihaela Michailov și regizat de Radu Apostol. Se prea poate ca titlul spectacolului să fie inspirat de numele trupei Fără zahăr (Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu) cu care echipa de la Replika a colaborat pentru versuri și muzică. Sau poate titlul vine de la contrastul dintre imaginea creată a familiei românești și cea reală, ceva mai dură. Scenografia este realizată de arhitectul Gabi Albu, iar coregrafia de Paul Dunca. Primul song al spectacolului prezintă atât subiectul spectacolului, cât și echipa și distribuția: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Cristina Pușcatu, Silvana Negruțiu și Paul Dunca.

Spectacolul este gândit ca un musical prietenos care te întoarce în copilărie, oricând ar fi fost ea. Una dintre scene împletește proiecții video ale fotografiilor actorilor alături de rude și prieteni la diferite vârste. De aici pornește ideea de imagine exterioară a familiei tradiționale, cea păstrată bine, prin liniște la masă, mers tiptil pe casa scării și haine curate duminica la biserică. Desigur că și educația cu furtunul ori certurile - toate momentele dificile din familie sunt puse într-o ordine firească alături de Crăciun și Paște, alături de rude și pozele frumoase înrămate.

Dar acest minunat spectacol viu nu vorbește doar despre familiile majoritare din România. Se aduce în discuție ideea de normalitate, respectiv cât de corectă este ea într-o societate în care imaginea contează mai mult decât realitatea. Părinții trăiesc o a doua viață prin copii și le impun granițe invizibile. Care este limita acestora și când reușesc într-adevăr să se elibereze? Ce se întâmplă când acești copii devin și ei părinți? Câte tradiții, obiceiuri și idei preiau inconștient? Familia modernă la români nu mai arată „ca atunci”. Comparativ cu acum douăzeci și cinci - treizeci de ani, cuplurile căsătorite divorțează într-un număr mult mai mare, iar copiii lor sunt afectați. Spectacolul găsește o modalitate aproape jucăușă pentru a ridica această problemă.

Personajul Sofia se bucură că va avea de acum două case, două Crăciunuri, opt bunici și șaisprezece măsele. Familia modernă se întâlnește tot mai des cu situația în care copiii se deschid în fața părinților pentru a-și dezvălui orientarea sexuală. Curajul de care au nevoie pentru a porni discuția este frecvent înăbușit de neîncredere și, mai ales, de rușine. Părinții reacționează adesea negativ, iar aceasta vine din nou dintr-o mentalitate învechită, cu tradiții moștenite.

Familia fără zahăr nu este un spectacol militant, ci dimpotrivă, prezintă obiectiv imaginea celor foarte multe tipuri de familie. În ultimii ani, societatea românească pare că nu se mai îndreaptă în direcția libertăților și a diversității, ci spre cea a conservării unor tradiții cu care nu mai rezonăm. Familiile își fac reguli noi și fiecare generație vine cu un alt tip de experiență.

Spectacolul de la Replika a fost selecționat în acest an la Festivalul Național de Teatru și se va juca la Teatrul Mic pe 25 octombrie de la ora 22.00 și pe 26 octombrie de la ora 20.30.

PRODUCĂTOR Teatrul Mic în parteneriat cu Replika 
regia Radu Apostol 
texte Mihaela Michailov 
versuri Bobi Dumitraș (Fără Zahăr) 
muzica Bobo Burlăcianu (Fără Zahăr) 
scenografia Arh. Gabi Albu 
coregrafia Paul Dunca 
video-design Elena S. Găgeanu și Arh. Gabi Albu 
asistent de regie Iacomiță Andi 
pregătire muzicală Oana Cristina Pușcatu
orchestrație pian live Oana Cristina Pușcatu și Silvana Negruțiu

Distribuția 

Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Cristina Pușcatu, Silvana Negruțiu și Paul Dunca