sursa foto: www.thebarbu.ro

Proiect cultural apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Noaptea Albă a Galeriilor are, în acest an, un partener excepțional: proiectul artistic desfășurat de ani buni la Petrila de către fostul miner actual manager cultural Ion Barbu. Focusul NAG „Petrila în București”, desfășurat sub titlul “O călătorie spre buricul pământului” va fi găzduit de Rezidența BRD Scena 9 în perioada 6 octombrie - 05 noiembrie 2017: instalații și intervenții, fragmente din proiectele Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român și Colonia Literară Petrila, o arhivă de fotografie ca instalație interactivă.

Hub-ul cultural din Petrila nu este la prima venire în București. Anul trecut, Muzeul Național de Artă Contemporană a găzduit și el, în cadrul proiectului „Shrinking cities”, expoziția ”Planeta Petrila”: fotografie, grafică, intervenție, film. Invitat la evenimentul de la Rezidența BRD Scena 9 este și regizorul Andrei Dăscălescu, realizatorul filmului documentar ”Planeta Petrila”.

sursa foto: www.thebarbu.ro

Ion Barbu și Experimentul Petrila în Revista Sinteza

„De câțiva ani încoace desenează mina și Petrila pe dinafară. Simțind că locul are nevoie de suflu vital, după închiderea mineritului, încearcă să anime ruinele cu ajutorul artei. Mare curaj. L-a luat ca „ajutor” pe petrileanul Ion D. Sîrbu și amândoi, unul viu și altul nemuritor încearcă să facă ceva. Ceva-ul ăsta a fost de felurite feluri: desene pe ziduri care aveau legătură cu Petrila, cu viața, cu poezia, cu cărțile scriitorului, să reinterpreteze locurile – a făcut o intersecție muzicală, trei muzee, un centru cultural în fosta stație de pompe a minei, Centrul Pompadou –, a organizat festivaluri, a adus poeți, cântăreți, artiști. A încercat să arate lumii că există Petrila și Petrilei că mai e și altceva decât minerit pe lume”. (Revista Sinteza)

Andrei Dăscălescu despre filmul „Planeta Petrila” pe platforma docuart.ro

„Înainte de premieră, filmul o să aibă prima proiecție la Petrila. Mie așa mi se pare frumos față de toate personajele care apar în film și față de toți petrilenii care într-un fel sau altul m-au tolerat sau m-au susținut, sau cel puțin nu mi-au stat în cale pentru că au fost și cazuri din acestea. Astfel că avanpremiera va fi pe 4 iunie la Petrila, urmată de proiecțiile de la TIFF unde filmul este și în cadrul Zilelor Filmului Românesc, dar și în Ziua HBO și va avea două proiecții, după care în 23 iunie va ieși în cinematografe. (docuart.ro)