UN ARTICOL DE ADINA LATEȘ

despre autor

Spectacolul SubPământ. Valea Jiului după 1989, pe care îl puteți vedea la MACAZ – BAR TEATRU COOP, este născut dintr-un proiect etnografic de observaţie şi analiză a existenţei cotidiene a unor comunităţi afectate decisiv de schimbările politice şi sociale care au avut loc începând cu anii ’90. Spectacolul se bazează pe o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf) și David Schwartz (regizor). 

 

 

Creat prin tehnica Verbatim (toate replicile au fost „culese” din povești-mărturii, din ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de miner, cu pensionari şi copii, cu paznici de mină, lideri de sindicat sau cu oameni care trăiesc din furtul de cărbune), spectacolul este unul documentar. „SubPământ este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti”, aflăm în descrierea spectacolului.

 

Proiectul îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism, într-un loc uitat de Dumnezeu, de lume, de centru. Istoria vibrantă a orașelor din Valea Jiului construiește un muzeu viu, etnografic, în care viețile oamenilor și istoriile individuale se perindă în fața spectatorilor. Actorii joacă oameni reali, imitând gesturi și atitudini preluate din interviuri, astfel că acel umor românesc savuros vine din hazul autenticității, din empatie și din plăcerea recunoașterii: familiarul care te izbește pentru că se află așa aproape de tine.

Mihaela Michailov este unul dintre cei mai importanţi tineri dramaturgi din România. Critic de teatru, scriitor, artist comunitar, Miheala Michailov predă la Masteratul de scriere dramatică şi de pedagogie la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Printre textele sale se numără Complexul România, Interzis sub 18 ani, Capete înfierbântate, Copii răi, Google ţară mea!, Sub Pământ, Familia Offline, Profu’ de religie, Faţă de drepturi, MASKAR (ÎNTRE). Piesele sale au fost traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară.

David Schwartz a absolvit Facultatea de Regie de Teatru (2007) şi Masteratul de Regia spectacolului contemporan (2009) în cadrul UNATC Bucureşti. Timp de trei ani a studiat şi Istoria Artelor. În prezent, este doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Teatru și Artele Spectacolului, și realizează o cercetare despre direcții și abordări în teatrul cu excluși și marginalizați. A fost coinițiator al platformei de teatru independent tangaProject (2005-2008) și membru fondator al Asociației O2G – Ofensiva generozității.

SubPământ. Valea Jiului după 1989

Producție MACAZ

Concept: Mihaela Michailov și David Schwartz

Distribuția

Alice Monica Marinescu

Katia Pascariu

Alexandru Potocean

Andrei Șerban

Link: https://www.youtube.com/watch?v=R-RrFRlogJc

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

video plus text