UN ARTICOL DE ADINA LATEȘ
(D)efectul Placebo este un spectacol-instalație despre fobii, artificial și dependențele momentului foarte fin analizate și, în același timp, luate peste picior. Ce ne frământă astăzi este prezentat cu umor pentru ca apoi spectatorul să fie pus față în față cu duritatea adicțiilor sale.
Cele trei povești încărcate de emoție sunt relatate disparat, sub formă de testimoniale, urmând ca ele să-și găsească punctul de întâlnire într-un nonspațiu (în termenii lui Marc Augé): holul, camera de așteptare de la terapie etc. Monologurile sunt adresate publicului, în condițiile în care, în general, singurul interlocutor al personajelor este un gadget care i-a scos din realitate și le-a alimentat teama de veridic. Într-un mod subtil, această creație colectivă inventariază noile mituri (barthian vorbind) ale milenialilor (millenials), făcând apel la elemente ce fac parte din identitatea omului.
Un punct forte al spectacolului, pe lângă jocul natural, tonic, deopotrivă comic și grav al actorilor, este scenografia aparte - scaune din corpuri umane fracturate, amputate, care sunt mutate în ritm de pac-man sau jocuri 101010. Manechinele distorsionate pot fi văzute ca o reflexie a lumii interioare a celor cinci personaje.
M-am întrebat de ce placebo. Poate pentru că personajele, prin formele lor de drog - plastic, virtual și simulare - se cred vindecate. O pastilă ce îi duce dincolo de ceea ce îi sperie cel mai tare: viața.
Ștefan Lupu a absolvit Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Teatru şi Televiziune, în 2008, la Cluj. A făcut Master la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, specializarea Arta actorului de film. Îmbinarea actoriei cu regia şi cu dansul înseamnă pentru Ştefan Lupu o etapă artistică în care pare să se regăsească cel mai bine. În ultimii ani a primit numeroase premii, printre care Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru-dans pentru Hail Love la Bucureşti Fringe Festival, spectacol care a obținut și Premiul special al juriului pentru cea mai bună creaţie coregrafică la Iaşi Fringe Festival (FIE), Premiul special UNITER pentru spectacolul Zic Zac etc. În prezent, este actor la Teatrul Mic. A cochetat și cu filmul, având un rol important (Procurorul Vlad Popa) în De ce eu?, regia Tudor Giurgiu, 2015.
(D)EFECTUL PLACEBO
Teatrul Național București
Creație colectivă
Concept: Ştefan Lupu
Coregrafie: Ştefan Lupu
Instalație scenografică: Elena Dobîndă și Andreea Simona Negrilă
Light design: Cristian Ciopată
Sound design: Daniel Octavian Nae
Distribuția
Virtual boy: Vlad Nemeș
Mara, Flori / Femeia (S)erviciu: Alina Petrică
David: George Bîrsan
Bogdan, Mitică: Rareș Florin Stoica
Bi_Anca: Ioana Predescu
Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.