idolul-si-ion-anapoda-1

Ion e Lumea. Acea lume în care trăim cu gândul şi care se înnoadă şi se desnoadă după placul celor care sunt, în general, anapoda. Şi, retoric, dacă am gândi la rece, toată lumea e anapoda.
Mariana Cămărăşan suceşte mintea spectatorului în prezentul continuu.
Instabilităţile emoţionale, jocul dănţuit, luminile subtile şi jucăuşe, ramele  tablourilor suspendate care simbolizează câte o lume apropiată şi îndepărtată totodată, apăsarea unor respiraţii sacadate, liniştea care se-mbină aproape perfect cu momentele de zgomot intens, toate acestea întruchipează o lume a răbdării şi a iubirii inocente. Lupta se dă tot pentru dragoste. Emoţiile sunt agăţate-n sufletul fiecărui personaj prin intermediul unor sfori invizibile care se pot numi „legături sentimentale”.
Anapoda sunt toate – şi covorul din camera de zi pe care nu ai voie să-l atingi cu încălţămintea de afară – poate un simbol al delimitării exteriorului de interior, şi scrisoarea de (ne)dragoste a gârbovitului, cadourile mult dorite şi absente, canapeaua din mijlocul camerei care se mută într-o parte atunci când intervine elementul central – relaţia dintre trecut şi prezent – covorul.
Un spectacol de referinţă, modern, despre un interbelic disociat, ajustat la o societate actuală, nealterându-se nimic din ceea ce înseamnă „atmosfera” acelor vremuri. Un act artistic susţinut prin iubirea faţă de lume, teatru, actorie şi nu în ultimul rând, prin iubirea faţă de „anapoda”.

cine, ce, unde, când

Idolul şi Ion Anapoda,
după G. M. Zamfirescu
Regia: Mariana Cămărăşan şi Toma Dănilă
Scenografia: Vladimir Turturică
Producător:  ARCUB

 

idolul-si-ion-anapoda-3

 

idolul-si-ion-anapoda-2