UN ARTICOL DE ELIZA CIOACĂ

ciine2

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții este o transpunere în teatru a unui buildungsroman. În acest spectacol tema centrală o reprezintă maturizarea ca proces ce are loc în urma unor experiențe formate direct. Buildungsromanul reprezintă acumularea trăirilor unui personaj care vor modela și vor dicta personalitatea acestuia în viitor. Povestea lui Cristopher - spusă ca o citire din filele unui jurnal – se pliază perfect pe această descriere.

Experiențele prin care Cristopher descoperă lumea din jurul lui sunt oglinda realității în care trăim, pe care o percepem subiectiv și pe care o construim zi de zi. Datorită modului ingenios în care spectacolul este construit, acest lucru se reflectă și în timpul jocului. Oamenii din sală se văd în lumina reflectoarelor. Scena reflectă publicul – iar paralela care se creează este incredibilă.

Aventura lui Cristopher are totuși un final fericit, deși sunt momente în care regia spectacolului ține în suspans tot auditoriul, aproape cu sufletul la gură. Cu toții cunoaștem pericolele inerente ale lumii înconjurătoare. Cristopher nu este conștient de ele intrinsec, prin înțelegerea lor. El le-a învățat logic, aproape matematic, prin predicile ținute de părinții lui sau de profesorii de la școală. Și atunci, ce face un copil, un adolescent care află că singurele persoane din lume în care are încredere și alături de care ar trebui să fie în siguranță l-au mințit și i-au trădat încrederea?

Povestea lui Cristopher este construită într-un mod inedit, ce transpune spectatorul într-un univers magic, în care amintirile și experiențele de tot felul iau forma unor proiecții ce transformă realitatea într-un basm, într-un spectacol de magie tehnologică. Însă după ce magia se rupe, luminile s-au stins și frumusețea proiecțiilor lasă loc interpretărilor și a gândurilor mai profunde, cu ce vom pleca acasă?

O ÎNTÂMPLARE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPȚII
după un roman de Mark Haddon

Traducere: Andrei Marinescu
Regia: Bobi Pricop
Adaptare: Simon Stephens
Scenografie: Adrian Damian
Costume: Liliana Cenean
Muzica: Alexei Turcan
Video: Dan Adrian Ionescu, Mizdan
Lighting design: Andrei Florea
Regia tehnică: Silviu Negulete, Paul Tănase

Distribuția: Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu

Credit Foto: Adi Bulboacă și Florin Ghioca

O producție a Teatrulul Național București

 

ciine1

„Eu nu spun minciuni. Mama spunea că sunt un om bun. Dar nu este așa. Nu spun minciuni pentru că nu pot”.

„Nu îmi plac oamenii care țipă la mine. Mă tem că mă vor lovi sau mă vor atinge și nu știu ce se va întâmpla”.

„Și atunci mi-am dat seama că nu puteam face nimic ca să mă simt în siguranță”. – Cristopher John Francis Boone, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții