Carmen Lidia Vidu, Irina Moscu, Adrian Damian și Cristina Rusiecki despre new media în teatru

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Videoconferințe cu participanți din toate zările, transmisiuni în direct, live streaming... Omul este avid să înghită tot ce se întâmplă în timp real. Bineînțeles, cu nota aferentă de spectacol impusă de mass media. Cum poate teatrul să concureze cu atotacaparatorul live? Cum să exprime mutațiile generate în mentalul secolului XXI de lasere, holograme și virtual? Regizorii și scenografii se văd nevoiți să născocească alte mijloace pentru a reproduce textura sensibilității de azi.

De la aceste premise a plecat conferința De la kóthornos la new media? Teatrul secolului XXI, desfășurată la Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu. Regizoarea Carmen Lidia Vidu, cea care a consacrat conceptul de teatru multimedia în spațiul românesc, alături de scenografii Irina Moscu și Adrian Damian, unii dintre autorii celor mai pregnante și moderne spații din teatrul nostru (ambii nominalizați în 2017 la Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie), discută cu criticul de teatru Cristina Rusiecki despre noile media și teatrul secolului XXI.