Apă de mină face parte din Trilogia Minelor de Székely Csaba și vorbește, ca și celalte două piese, despre lumea satului coruptă și lipsită de speranță. Sătenii României post-comuniste sunt săraci și triști. Unguri sau români, ei visează să plece în Cluj, un loc aproape idealizat, în care există libertate și bunăstare. Spectacolul trasează linii clare ale unui tablou dezolant: satul care se autodistruge. Condusă de elite precum preotul, învățătorul, doctorul sau primarul, comunitatea cândva prosperă a unui sat minier este decimată de sinucideri. Singurele alinări care dau o speranță temporară sunt pălinca și poveștile cu care au rămas personajele. Suculența textului este dată de comicul limbajului extrem de realist, licențios fără să deranjeze. Asta pentru că există un limbaj unic, universal al comediei.
Acțiunea urmărește viața unui preot catolic (Ignác) care, conform tradiției, ar trebui să transmită modele de virtuți și să-i inspire pe tineri să se dezvolte. Corupt până în măduva oaselor, preotul adoptă un băiețel (Márton) pe care îl crește legat aproape fizic de biserică și pe care îl exploatează. Păstrând aparențele, se oferă să aibă grijă de un tată (István) și fiica lui (Imola), trecuți printr-un incendiu care le distruge căminul. Rămasă orfană, fata devine extrem de vulnerabilă și se îndrăgostește de primul venit în speranța că va putea pleca din sat. Însă cel mai tragic personaj este tânărul abuzat din grija preotului. Eroul care trăiește într-o lume închisă, educată de canoanele bisericii aspiră la evadare, dispus să lase totul în urmă și să scape. Dar pasul crucial de desprindere va fi cel mai greu de realizat. Imaginea total opusă a lui Márton cel plin de idei și aspirații este cea a personajului lui Irén, guvernanta preotului. Prin excelență, ea descrie resemnarea și lipsa de perspectivă trăind într-o lume aproape paralelă prin prisma pierderii temporare a memoriei. Nefericirea personajelor se conturează într-un limbaj comic și cinic ce stârnește amuzamentul însoțit de consternare.
„Spectacolul de la Teatrul ACT este un act de curaj, o încercare de a apropia cele două psihologii de naţie, o demonstraţie că sărăcia, mizeria, abrutizarea, suferinţa şi disperarea nu ţin cont de limbă şi religie, într-una din multele Românii pe care nu le cunoaştem sau alegem asumat să le trecem cu vederea. Diferenţa vine însă din abordarea dramaturgică: fără încrâncenare, ci cu infinit umor, în special de replică, de limbaj.”
Maria Zărnescu, Apă de mină. Suculenţa umorului româno-maghiar, pe Yorick.ro)
„Lumea Apei de mină este o lume unde mina e închisă, dar oamenii sunt și mai închiși. Unde iubirea poate ajunge departe, dar universul se termină la satul vecin. Unde băutura e otrăvitoare și poezia nu are rimă. Este o lume în care tragedia e la ordinea zilei și fiecare încercare de a evada sau măcar de a găsi un sens în acest întuneric poate provoca un nou dezastru. Și totuși merită să încerci.”
Székely Csaba, pe www.teatrulact.ro.
Teatrul ACT şi Scena9
Apă de mină de Csaba Székely
Traducerea: Sándor László
Distribuţia:
Ioan Coman – Ignác, preot catolic
Alexandru Potocean – Márton, îngrijitorul bisericii, fiul adoptiv al lui Ignác
Virginia Mirea – Irén, guvernanta preotului
Alin Florea – István, învăţătorul
Irina Antonie – Imola, fiica învăţătorului
Scenografia: Vladimir Iuganu
Muzica: Bobo Burlăcianu
Lumini: Radu Mogîldea
Sunet: Adrian Petrescu
Echipa adresează mulţumiri speciale domnului Alexandru Dabija.
Un proiect coordonat de Oana Stoica
Foto: Adi Bulboacă și Bogdan Bobocescu
Textul este radiografia unei lumi aproape uitate de timp și de realitate. O realitate regăsită în universul rural al aproape fiecărui sat românesc. Teatrul documentar a luat un avânt fantastic în ultimii ani pe scena românească. Suntem oare mai conștienți că putem învăța din greșeli și că suntem capabili să modelăm treptat societatea dacă devenim un grup unitar?
Apă de mină este un proiect produs de Teatrul Act şi Scena9. Spectacolul nu se recomandă persoanelor sub 16 ani. Se joacă la Teatrul Act pe 29 noiembrie 2016, ora 19:30.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.