O veste excepțională pentru toți iubitorii de artă: Muzeul de Artă Modernă din New York, pe scurt MoMA, cum îl știe lumea, a anunțat pe 15 septembrie că și-a deschis galeria-arhivă în spațiul virtual. După un efort imens care a însumat doi ani și jumătate de digitalizare, acum, printr-un simplu click pe moma.org/history, oricine este interesat de arta modernă și contemporană, cercetătorii, istoricii de artă, studenții vor avea acces liber la această bogăție de imagini și materiale.
Este vorba de toate expozițiile Muzeului, de la înființare, din 1929, pînă în 1989, în număr de 3.500, documentate cu aproape 33.000 de fotografii de la instalare, 800 de cataloage, plus materialele de presă aferente, pe care pînă acum puteau să le consulte doar specialiștii. De asemenea, MoMA afișează lista cu toți artiștii care au expus aici de-a lungul vremii, în număr de peste 22.000. Mai mult, arhiva digitală poate fi consultată într-o manieră mult mai bine structurată decît pînă acum, în funcție de perioada sau de tipul expoziției.
Iubitorii de artă au acces liber peste tot. Vor putea, de exemplu, să intre în expoziția Cézanne, Gauguin, Seurat, van Gogh din toamna lui 1929 sau la cea a conceptualiștilor din 1970 sau pur și simplu unde-i trage inima. Iar arhiva digitală se va mări cu fiecare nouă expoziție. În plus, proiectul susținut de Fundația „Leon Levy” va continua să adauge și documentele din ultimii ani, ca și materialele existente în arhiva departamentelor de film și performance.
Demersul se mulează pe ceea ce MoMA consideră misiunea sa principală, aceea de a încuraja înțelegerea artei moderne și contemporane. Michelle Elligott și Fiona Romeo, cele două coordonatoare ale proiectului, care au elaborat întreaga strategie, consideră că digitalizarea documentelor din MoMA reprezintă un demers istoric pentru întreaga lume. A fost visul ei de douăzeci de ani, recunoaște Michelle Elligott, care afirmă că „întregul website este conceput acum ca o arhivă vie”. Așa că de azi înainte, oricînd aveți chef, vă puteți invita prietenii la New York, la MoMA. Nu sună bine?