Crize, premii și petrecere

„FEST(in) pe Bulevard”, ultima zi

Ediția a cincea a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” a ajuns la ultima zi. După o asemenea serie lungă și bogată de evenimente este firesc ca în ultima zi să-și găsească locul și abordarea teoretică a temei principale din ediția de anul acesta. Teatrul începe de la o criză. - oricare ar fi ea. O temă din capul locului generoasă cu subiectele pe care le-a oferit artei. De aici și categoria sa fundamentală, dramatismul. Nimic mai natural deci ca secțiunea principală a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” să se intituleze Criza pubertății, criza adolescenței. Până la noile formule dramatice ale ultimilor ani, teatrul s-a ocupat, prin definiție, de criză. Or, cine sunt cei mai predispuși la crize? Tinerii. Abonați la criză cu fiecare generație! Ei și colegii lor mai mici, adolescenții, „se crizează” din toate timpurile. Spectacolele din Festival urmăresc parcursul sinuos al crizei: în timpuri, în generații, în teme. În tiparele existențiale, unde criza s-a infiltrat adânc. De la confuzia generică de tinerețe, ca în Leonce și Lena, la criza de identitate sexuală, de la eternul conflict de generații la cel împotriva structurilor de putere, de la revolta generată de sistem (Exploziv) până la violența adolescenților care devin teroriști în propria școală (20 noiembrie). Un subiect de o asemenea consistență merita și o abordare teoretică, pentru care am invitat „experți” ai crizei din diferite domenii: scriitoarea Simona Popescu, a cărei creație este alocată eului adolescent, prin neîncetata aventură a sinelui ludic și prin criza multiplelor „avataruri ale eului”, Silvia Dumitrache, critic de teatru, Alexander Hausvater, regizor al crizei prin excelență, Ion Mircioagă, regizor preocupat de adolescența intempestivă, și Alexandru Mâzgăreanu, tânăr regizor care a investigat criza adolescentului în societatea modernă, una cu valori într-o continuă schimbare. Moderator va fi criticul de teatru Cristina Rusiecki.

De la ora ora 19.00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, va avea loc Gala de decernare a Premiilor FEST(in) 2017, prezidate de ambasadoarea acestei ediții a Festivalului, fermecătoarea Andreea Marin, și de directoarea Teatrului Nottara și a Festivalului, Marinela Țepuș. Juriul format din specialiști va acorda premii la spectacolele înscrise în secțiunea „Criza pubertății, criza adolescenței”. Pentru că Teatrul Nottara a dorit să aducă publicul mai aproape de ceea ce se întâmplă pe scenă, și anul acesta, ca și la edițiile precedente, a fost selectat un Juriu spectator care va desemna premii pentru spectacolele din secțiunea „Bulevardul comediei”.

Seara se va încheia într-o notă deopotrivă agreabilă și veselă, în care publicul va avea prilejul să sărbătorească sfârșitul Festivalului alături de The Tango Orchestra Tibor Cári. Evenimentul începe la ora 19.30, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu. Muzică. Dans. Culoare. Ingrediente menite să ne poarte într-o lume în care pasiunea construieşte şi spune poveşti. Ingrediente menite să ne poarte în lumea tentantă a tangoului cu tot ce înseamnă el. Toate într-o oră şi treizeci de minute de muzică, dans şi culoare. The Tango Orchestra este un eveniment muzical complex ce cuprinde tangouri originale semnate de compozitorul Tibor Cári, scrise pentru film și teatru. Cântecele vor fi cântate în mai multe limbi: română, maghiară, bosniacă, italiană, spaniolă. Muzica este însoţită inspirat de dans, cu profesionişti ai tangoului. Orchestra este compusă din cinci instrumentiști. Este un proiect unic în România, de vreme ce nu există nicio trupă de muzică de tango care să cânte doar muzică originală, scrisă de membrii ei. Orchestra va fi formată din Carmen Păulescu (vioară) de la Filarmonica Banatul din Timișoara, Szabó J. Attila (violoncel) de la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și Adrian Muntean (contrabas) de la Orchestra Română de Tineret din București. Alături de aceștia, pe scenă, vor evolua cântăreții Aida Šošić, sosită din Sarajevo, Sânziana Tarța de la Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Giacomo Medici de la Teatro Lirico Milano. Dansează Laura Iaru, Csongor Kicsi, Cristina Daju și Silviu Gușat. Lor li se alătură păpușarii Ana Maria Cucută, Mona Toncu, George Simian și Ana Crăciun-Lambru.

Teatrul Nottara își așteaptă publicul cu brațele larg deschise pentru ultima zi de Festival.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro