O oră cât o viață, un Shakespeare cu totul altfel și un cântec doar pe jumătate

Festivalul Internațional de Teatru
„FEST(in) pe Bulevard”
Ziua a unsprezecea

Zile intense, pline de emoții și de evenimente de tot felul. Spectacole frumoase, spectacole distractive și pline de miez. Multe crize explicate dramatic, impresionante sau amuzante, în spiritul temei ediției de anul acesta. Care... se apropie de sfârșit. Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Nottara, a ajuns la a unsprezecea, adică penultima zi.

De la ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, Festivalul a programat Ursul de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa, o producție a Teatrului de Stat din Constanța. Felix Alexa își explică astfel opțiunea: „Pentru mine, Ursul nu este numai o farsă, aşa cum a numit-o însuşi Cehov. De fapt, şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia dintre marile lui piese, Pescăruşul, Cehov scrisese comedie. Ironii subtile ale unui geniu. Ursul, în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragicomedie. Toată acţiunea se petrece în timp real şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată. O comedie umană ce-ţi lasă un gust dulce-amar. Astăzi, când trăim atât de rapid şi de intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns”. Distribuția este formată din Marius Bodochi, Dana Dumitrescu și Marian Adochiței.

De la ora 19.30, la Teatrul Țăndărică, Sala Studio, publicul va putea vedea o bijuterie de spectacol, Visul unei nopți de vară, după William Shakespeare, în regia lui Cristian Pepino, producție a Teatrului Țăndărică. Frenezia, exuberanța personajelor și magia întâmplărilor născocite de Marele Will se dovedesc un material perfect pentru imaginația debordantă a regizorului. Mai întâi, montarea câștigă prin modul în care Cristian Pepino speculează la maximum limbajul animației. O trăsătură distinctă a păpușii individualizează personajul, de regulă un detaliu spumos menit să dea seama de statut, tipologie, caracter. Dar construcția păpușilor este responsabilă nu numai de portretizarea personajelor în sine, ci și de contextul general, ba chiar de tipul de ordine politică. Îmbrăcate în costume de militar, cu tot cu fală și epoleți, păpușile din suita Ducelui rezumă, prin simpla apariție, regimul de disciplină autarhică, strictețea ierarhiilor de putere, ba chiar forma discreționară de conducere care se perpetuează în jos, în straturile cele mai umile. Pe scurt, un Shakespeare concentrat datorită limbajului specific animației, cu numeroase momente pline de umor. Distribuția este formată din actorii Mihai Dumitrescu, Simina Constantin, Florin Mititelu, Cristina Țane, Andreea Ionescu, Roxana Vișan, Leonard Dodan și Robert Trifan.

Ziua se încheie cu Pe jumătate cântec, un spectacol de Crista Bilciu, programat la ora 21.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin. Un one woman show interpretat de Anda Saltelechi care spune povestea Francescăi, de la cinci până la treizeci și trei de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să-ţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer. Regizoarea Crista Bilciu dă detalii: Pe jumătate cântec este primul meu text dramatic, născut într-o perioadă de criză, după zece ani de teatru independent care nu m-au dus nicăieri. Este un text despre ratare, pentru că întotdeauna m-a preocupat de ce se ratează oamenii, de ce își neglijează potențialul creator sau cel emoțional, de ce ajung să trăiască altfel decât își doresc și altfel decât au visat la vârsta aceea la care toate ușile par deschise”. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de Claudiu Sfirschi-Lăudat.

Mai sunt doar două zile de FEST(in), așa că vă îndemnăm să nu ratați festinul de spectacole organizat de Teatrul Nottara.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro