Între 23 și 25 septembrie 2016, va avea loc la Bistrița prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Lectură (FILL). Ediția „Proză scurtă”.

 

Având la bază proiectul „Cui îi e frică de literatură?”, FILL își propune să dezvolte o relație dinamică între cititori și scriitori prin evenimente care pun cititorul pe o poziție de forță.

În acest sens, proza scurtă, unul dintre genurile care au cunoscut cea mai spectaculoasă revenire în literatura română a ultimilor ani, poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a câștiga cititorii tineri de partea literaturii române actuale.

În fiecare zi a festivalului, scriitorii invitați se vor întâlni cu elevii de la două dintre liceele de elită din Bistrița – Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Serile vor fi dedicate lecturilor de proză scurtă, care vor fi urmate de discuții informale cu scriitorii. Timp de trei zile, prin intermediul dialogului cu cititorii și al lecturilor de proză scurtă, este pusă în discuție ideea literaturii care creează în primul rând o comunitate de cititori, în care narativitatea, interpretarea și regimul ficțional apar ca dimensiuni esențiale ale vieții cotidiene.

În cea de-a treia zi a festivalului, va avea loc o dezbatere cu editorii care, prin activitatea lor, au încurajat proza scurtă, fie prin publicarea acesteia în volum, fie prin coordonarea unor publicații dedicate genului.

Scriitori invitați: Adriana Bittel, Marius Chivu, Ardian-Christian Kyçyku, Mihai Mateiu, Bogdan Munteanu, Veronica D. Niculescu, Philip Ó Ceallaigh, Cezar Paul Bădescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lucian Dan Teodorovici, Alexandru Uiuiu
Editori invitați: Laura Albulescu, Simina Diaconu, Dan Pleșa

Festivalul Internațional de Literatură și Lectură este organizat de Societatea de Concerte Bistrița şi este finanţat prin programul ACCES al Ministerului Culturii.

Grafica: Ilinca Pop
Video Artist: Vlad Rotaru
Organizatori: Dan Coman, Cezar Gheorghe, Marin Mălaicu-Hondrari, Emanuela Ignățoiu-Sora
Responsabil financiar: Mihaela Ţărmure
Directorul festivaluluiGavril Țărmure
Partener media: „Observator Cultural”
Parteneri: Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, Plan B Cafe

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

festival