Să colectezi, să conservi şi să arhivezi este o cale de a învinge timpul, subsumându-l propriilor acţiuni, propriei treceri prin lume. Timpul-devorator devine astfel, dacă nu timp-creator, măcar timp-participant într-un proces de muzeificare a lucrurilor. Asumându-şi leadership-ul în această echipă cu sarcini în nararea co-prezenţei în lume a omului şi a obiectului, Maia Ştefana Oprea explorează, autoreferenţial, universul intim şi îl translează spre concept. Tehnicile sunt în zona colaj, ready-made şi bio-art.

 Lucrările semnate de Maia Ştefana Oprea şi expuse la AnnArt Gallery sub titlul “Stivuire” provin din două cicluri-teme exersate de artistă în ultima perioadă: Bibliotecă şi Transmografii. Transmografiile explorează în principal tehnica mai “cuminte” a colajului, în care fâşii pictate, desenate sau imprimate digital sunt montate pe pânză. În Bibliotecă, artista trece la un bio-art curajos care începe cu montarea în instalaţii a florilor uscate, a fragmentelor de însemnări sau a cărbunelui şi ajunge la tăbliţe din mixtură din praf de mâncare uscată şi râşnită sau la recipiente care conţin fire din blana animalului de companie. La limita dintre fiorul frust al gestualismului şi lirismul comun al cutiei cu amintiri, instalaţiile vorbesc despre tandemul trăire-creaţie în limbajul postmodernist al epifanizării cotidianului.

maia-stefana-oprea-annaart

Sursa foto: annartgallery.ro

Maia Stefana Oprea are un parcurs artistic pe care îl recomandă atât expoziţii ca Ne-finisat  sau După zercşi , cât şi numeroasele sale lucrări intrate în colecţii private din România, Belgia, Franţa sau Statele Unite.

Cronici

De la reţetele clasice la manipularea digitală

Primele expoziţii le-a avut cu mult înainte, la 17 ani, la Veneţia, Londra, Southampton şi Liverpool. Atunci a şocat criticii pictând fetuşi şi ferestre.

 

în Romantismul gotic şi letrismul dadaist. Maia Ştefana Oprea şi Matei Enric la galeria Colony Art

 

Ce, Unde, Când

AnnArt Gallery 
Stivuire
Expoziţie personală Maia Ştefana Oprea
14 septembrie - 8 octombrie

Raluca Băloiu, curatorul expoziţiei: 
Dacă ar fi să ne raportăm la un artist contemporan, Christian Boltanski arhiva produsele activităţilor cotidiene personale. El a început să arhiveze prin stivuire câteva cutii de biscuiţi alături de o arhivă de fotografii şi documente („Les archives de Christian Boltanski”, 1965-1988, 1989). 
Din eseul curatorial de la AnaArt Gallery

Maia Ştefana Oprea s-a născut în 1987, este absolventă a Universității Naționale de Arte Plastice București, secția Pictură – licența în 2012 și master în 2015 – şi a avut burse de studii universitare în Franța (Grenoble - Ecole Nationale Superieure d’Art de Grenoble, Strasbourg - Haute Ecole des Arts du Rhin) și în SUA (Savannah College of Art and Design). A expus la București (Galeria Signum, Centrul Metropolis, Melenia Art Gallery, Ministerul Afacerilor Externe, Galeria Anca Poterașu, Muzeul Țăranului Român, Galeria AnaidArt, Colony Art) și la Veneția, Londra, Liverpool, Savannah, Lyon şi Belgrad).