
UN ARTICOL DE GABRIELA LUPU
Eroii nu sunt neapărat niște bărbați înalți și plini de mușchi. Aceia îi găsim poate în mitologie sau legende. Realitatea însă este cu mult mai complexă și prin aceea mai frumoasă.
Regimul comunist din România lui Nicolae Ceaușescu a fost învins în mod incredibil prin gesturile uluitoare de curaj ale unei profesoare micuțe și delicate din Cluj, cu o voce firavă, dar care s-a făcut auzită în toată lumea, pe numele ei Doina Cornea.
Pentru că nu suporta manipularea, lipsa libertății, foamea, frigul și umilințele la care era supus poporul român ea nu s-a dat în lături de la nimic: a scris scrisori deschise care printr-o filieră de oameni care și-au riscat ca și ea libertatea și chiar viața au ajuns la Radio Europa Liberă, a împrăștiat în Cluj împreună cu fiul ei manifeste de solidaritate cu muncitorii care se răzvrătiseră la Brașov în 1987, s-a aruncat aproape în fața unei mașini cu număr străin, de Belgia, pentru a putea trimite mesaje la Europa Liberă, a fost bătută de miliție și de securitate. Și-a pus în pericol cariera (a fost dată afară din învățământ), viața și libertatea tuturor membrilor familiei (fiicei sale care locuia în Occident i-a fost interzisă intrarea în țară, ea și fiul ei au fost arestați) și a făcut alte sute și mii de gesturi pe care ea le considera „mici”. Totul pentru că nu suporta minciuna. „Eu nu predic pentru alții, predic doar pentru mine. Eu nu am suportat să trăiesc în minciună. Omului îi trebuie o dezintoxicare zilnică, o curățire, o limpezire spirituală.”
După ani de luptă absolut inegală se poate spune că în 1989 colosul comunismului românesc a fost învins de această femeie gingașă.
Locuința ei din Cluj care a fost atâta amar de vreme filată de securiști și de milițieni face acum parte din proiectul Case de poveste al Asociației Create. Act. Enjoy. Conceptul îi aparține Andreei Iacob și este o instalație prin care locuința faimoasei disidente a fost transformată în muzeu interactiv. Iar pentru Festivalul Național de Teatru, echipa de la Create. Act. Enjoy vă prezintă o versiune adaptată pentru on-line a turului casei Doina Cornea. Puteți vedea acolo pianul la care a cântat, picturile pe care le îndrăgea, cărțile pe care le-a citit, vechiul radio la care asculta Europa liberă, dar mai ales îl veți putea cunoaște pe fiul ei, Leontin H. Iuhas care, intervievat fiind de Diana Buluga, retrăiește plin de emoție anii de disidență ai mamei sale. Și ne mărturisește că, dacă Doina Cornea ar fi să ne transmită azi un mesaj, acesta ar fi: „Să trăim în adevăr! Să nu ne lăsăm manipulați!”.
Foto: Bogdan Botaș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.