Program

Gala premiilor Opțiunea Smart - Atelierele de film documentar pentru liceeni va avea loc vineri, 15 iunie, cu începere de la ora 17, la Cinemateca Română, Sala Eforie. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Proiectul „Opțiunea Smart - Atelierele de film documentar pentru liceeni”, inițiat de Asociația Culturală Vis-a-vis și cofinanțat de AFCN, s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2018 în patru licee din București și două din provincie. În cursul atelierelor, patru grupe de elevi, fiecare sub coordonarea unui mentor, au participat la scurte cursuri teoretice și au realizat primele lor producții video cu caracter documentar.

O miză a fost aceea ca producțiile video realizate în cadrul proiectului să fie filmate cu telefonul mobil, pentru a ilustra capacitatea tehnologiei smart de a fi un suport pentru creativitate, cunoaștere socială și atitudine civică. Modul în care este utilizat un dispozitiv cu o asemenea capacitate tehnologică și informațională este un element de educație, iar telefoanele smart pot deveni un suport real pentru creșterea ratei de acces cultural și pentru reintegrarea în cotidian, ca produs de masă, a consumului și creației artistice.

Inițiativa a plecat din constarea că telefonul mobil și tehnologia smart sunt, în acest moment, victime ale unui curent de respingere în interiorul sistemului de învățământ din România. Fără a discuta argumente pro sau contra acestui curent, proiectul și-a propus să stimuleze o folosire inteligentă a acestei tehnologii în cadrul unor practici artistice, dar și, subsidiar, să dezvolte atenția adolescenţilor față de lumea din jur.

Alegerea filmului documentar ca exercițiu creativ a fost justificată de faptul că producțiile de acest tip presupun un consum mai mic de resurse, dar angajează capacitatea de analiză a mediului din imediata apropiere, stimulează capacitatea de a observa și a înțelege relațiile interumane, nevoile, dorințele și valorile celor din jur. Totodată, filmul documentar, chiar și practicat ca exercițiu de către începători, stimulează și capacitatea de a defini, proiecta și realiza o producție cu un grad crescut de complexitate.

Mentorii celor patru grupe au fost Cătălin D. Constantin, antropolog, lector universitar, specialist în antropologie vizuală, Daniel Sandu, regizor de film, laureat al premiilor Gopo în 2018 și al mai multor premii internaționale, Alexandru Doru Spătaru, director de imagine, cadru didactic la SNSPA și UNATC, cu o îndelungată carieră în filmul documentar, Carmen Lidia Vidu, regizor de teatru, film și evenimente, promotor al spectacolelor multimedia în România.