Octav este filmul de lungmetraj care îi reunește pe cei „doi monștri sacri” ai cinematografiei românești, Marcel Iureș și Victor Rebengiuc, în aceeași peliculă cinematografică.

Marcel Iureș și Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se întinde din 1985 până în prezent. Destinele lor artistice s-au intersectat atât în producții cinematografice, cât și în teatru. Cei doi mari actori s-au întâlnit prima dată pe scenă, în 1985, la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din București, în Hamlet, o producție clasică impresionantă, în regia lui Alexandru Tocilescu. Potrivit distribuției, lui Marcel Iureș îi revenea rolul lui Horațio, în timp ce Victor Rebenciuc avea rolul Groparului. Cu timpul, personajul Hamlet ajunge să fie rolul lui Marcel Iureș. Marcel Iureș și Victor Rebenciuc au jucat împreună și în Dimineața pierdută de Gabriela Adameșteanu (1986) sau în A treia țeapă de Marin Sorescu (1988).

În filmul Octav (2017), rolul lui Marcel Iureș este unul complex – despre care a declarat că „este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum” – , reprezentând o adevărată provocare pentru actor.

Numeroasele nuanțe ale personajului său, care îl determină să retrăiască momente-cheie din trecutul său (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conștiinței unui om în vârstă de 80 de ani, constituie un nou început actoricesc pentru Marcel Iureș. „Acest rol e ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea găsi util din toate personajele pe care le-am jucat până acum”, continuă protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iureș construind cu măiestrie povestea unui om în care ne regăsim cu toții.

Octav e o poveste cu oameni, cu un om în care se recunosc toți oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind și motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de povești”, explică Marcel Iureș.

În această poveste, Octav îl reîntâlnește și pe Spiridon, bunul său prieten din copilărie, interpretat cu măiestrie de Victor Rebengiuc.

„Este rolul unui om care își întâlnește un vechi prieten, pe care îl așteaptă de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată față de această întâlnire, în care nu mai spera. Iar ce îmi place mie cel mai mult este acest devotament prietenesc, dezinteresat, prezentat în film. Și asta, când trăim într-o lume în care există numai interes în jurul nostru”, a declarat Victor Rebengiuc, făcând referire la personajul său, Spiridon.

Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureș afirmă: „Victor este unul dintre stâlpii groși pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris Victor”.

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viața și aduce omagii purității copilăriei, prieteniei, dragostei și nostalgiei dulce-amărui. Lungmetrajul este o coproducție Romania-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producator este Adela Vrinceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe în data de 6 octombrie 2017.


Credit foto: Adi Marineci

Persoană de contact:
Simona Cristea
0752 241 025
simona@obliquemediafilm.com
OBLIQUE MEDIA