pisica_verde_festival_1

Nu numai că, după un gol istoric, teatrul pentru adolescenți începe să prindă contur și la noi și încă cu rezultate surprinzător de bune, dar au început să apară și festivaluri dedicate tinerilor spectatori. History Boys, în regia lui Vlad Cristache, de la Teatrul Excelsior, Alice, în regia lui Eugen Jebeleanu, de la Teatrul Gong din Sibiu, Columbinus, în regia lui Horia Suru, de la Teatrul Municipal Baia Mare, Exploziv, în regia lui Andrei Măjeri, de la Teatrul Național din Craiova sau Pisica verde, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul „Luceafărul” din Iași sunt numai câteva exemple dintre spectacolele valoroase care demonstreză că în decurs de un an fenomenul a luat amploarea pe care o merita. Regizori tineri și talentați știu cum să găsească exact mijloacele prin care spectacolul de teatru să intre în comunicare directă cu tinerii cărora li se adresează. Începând de anul trecut Teatrul Excelsior vine în întâmpinarea acestei nevoi printr-un festival adresat adolescenților. Iar faptul că sălile sunt pline demonstrează că suntem pe drumul cel bun.

Ediţia a II-a a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST, care are loc în perioada 25 septembrie - 1 octombrie 2016, se află în plină desfășurare. Organizatorii de la Teatrul Excelsior au gândit un eveniment amplu, cu mai multe secțiuni, cu spectacole profesioniste pe gustul tinerilor, prin care să-i familiarizeze cu operele clasice, dar și cu numeroase ateliere de creație prin care să-i implice la modul activ. Mai multe noutăți am aflat de la directoarea festivalului, Oana Borș.

Cât de conectați sunt adolescenții la realitatea culturală și la teatru?

Adolescenţa este vârstă a căutărilor, a inconstanţelor. Aşa este şi relaţia tinerilor cu teatrul şi cu tot ceea ce înseamnă realitate culturală. De aceea, au nevoie de un imbold, au nevoie de provocare. Iar un festival care implică un anume tip de energie şi de emulaţie poate fi o astfel de provocare. Un exemplu în acest sens poate fi considerat festivalul de anul trecut al cărui câştig a fost tocmai impactul pe care l-a avut în rândul adolescenţilor, faptul că sălile au fost pline şi faptul că aceştia s-au implicat în activităţile dedicate lor.

Ce își propune ediția TeenFest de anul acesta?

Aflat la cea de-a doua ediţie, Excelsior TeenFest este gândit ca o întâlnire a tinerilor cu artele. Ca şi la ediţia precedentă, punctul de plecare îl constituie spectacolul de teatru profesionist, selecţia axându-se pe două direcţii. Secţiunea Teen Attitude şi-a propus să aducă alături nu numai spectacole care au ca teme subiecte ce îi privesc/lovesc/interesează pe tineri, ci şi spectacole care recurg la un limbaj estetic cu care tânăra generaţie empatizează. Într-o societate care şi-a schimbat paradigma, s-a impus o schimbare fundamentală a felului în care mesajul, inclusiv cel artistic ajunge la tineri. De aceea, şi stilistica unui spectacol care să corespundă nevoilor, dar şi obişnuinţelor tinerilor trebuie să fie una adecvată mediului lor de comunicare de zi cu zi. Şi se pare că nu este numai o nevoie, ci şi o preocupare a unei generaţii, realitate ilustrată de faptul că majoritatea regizorilor care au spectacole selecţionate în această secţiune sunt, la rândul lor, tineri. În contrapartidă, secţiunea Reborn Clasics se referă la spectacolele-puncte de vedere regizorale asupra operelor clasice. Nu doar descifrări de sensuri, ci şi re-aşezări ale textelor, colaje teatrale sau puneri în dezbatere ale unor idei cheie din text. Este un mod de a apropia tinerii de marea dramaturgie care, privită astfel, empatic cu felul lor de a privi lucrurile, le poate deschide orizonturi multiple şi le poate dezvolta apetenţa de a descoperi opere dramaturgice.

Ce noutăți le-a pregătit tinerilor ediția de anul acesta?

Ca noutate, anul acesta, secţiunea Teen Social, realizată în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika şi cu SUPER: Festivalul de Filme făcute de Adolescenţi, extinde universul tematic al evenimentului. Vor fi patru seri de artă educațională și cultură participativă, care alătură spectacole de teatru social, cărți și filme înrudite tematic, seri ce se vor încheia cu dezbateri deschise.

Şi, pentru că dorim să-i avem pe adolescenţi nu doar ca spectatori, ci şi ca actori implicaţi, patru trupe de teatru ale adolescenţilor vor intra în dialog cu locuitorii oraşului, prin scurte intervenţii teatrale realizate outdoor, în parcuri, în Centrul istoric şi în alte locuri din oraş. Secţiunea Teens in the Spotlight va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia T.E.T.A.

Toturor aceste evenimente li se adaugă o serie de ateliere de creaţie cu tema Oraşul ascuns care îşi propun să aducă în lumină energiile creative ale tinerilor.

Credem că este un program divers care sperăm să atragă pe tineri către artă, în general şi către teatru, în mod special.

afis_teen-fest-2

poza

columbinus2

colombinus

pisica_verde_festival_2