Două spectacole bucureștene ale uneia dintre cele mai inovatoare regizoare în limbajul teatral, Carmen Lidia Vidu, recunoscută pentru apetența sa pentru teatrul multimedia, vor ajunge, în toamna aceasta, în America. Este vorba despre Cîntec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase, în interpretarea actriței Mirela Pană, și Eu. O casă de păpuși, spectacol în care evoluează Aura Călărașu. Producțiile se pot vedea la Godot și la Teatrul Odeon. Primul va apărea în fața publicului de peste ocean pe 6 octombrie, la New York, la invitația Institutului Cultural Român, și pe 8 octombrie la Seattle, reprezentație organizată de ICR și American Romanian Cultural Society The Northwest Bridge to Southeast Europe. Eu. O casă de păpuși, un spectacol-emblemă despre emanciparea femeii, adaptare modernă a capodoperei lui Ibsen, va avea trei reprezentații, pe 18, 19 și 20 noiembrie, în prestigioasa sală HERE Arts Center din New York. Reprezentațiile jucate în limba română, cu subtitrare în engleză, vor fi precedate de o conferință de presă a echipei.

M-am antrenat din liceu ca să ajung în America. Am vrut s-o vizitez, apoi să o locuiesc, apoi să muncesc. Fac parte dintr-o generație care gîndea că dacă ești bun, trebuie să pleci, că numai cei slabi rămîn în Romania. Am fost setată să vorbesc ca în afară, să am mașină americănească, să ascult muzica lor și să dansez ca ei. Nu am ajuns niciodată în America, iar de vreo doi sau trei ani, pofta mea s-a îndreptat spre România. Am început să doresc să-mi cunosc generația și să muncesc în cît mai multe orașe din țară. Am poftă reală de România. Și tocmai acum, cînd nu mai visez la America, se face că la distanță de mai puțin de o lună să am două turnee distincte cu două spectacole diferite în Statele Unite. Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase se va juca în octombrie la New York și la Seattle, iar în noiembrie, vom juca la New York spectacolul Eu. O casă de păpuși. Sunt timidă și sper să fie o călătorie plină de bucurie

- Carmen Lidia Vidu, regizor

Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase, video-poem teatral, de fapt, un spectacol-confesiune, aduce pentru prima dată în teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de șase dintre cîntecele nemuritoare ale artistei, interpretate live. Sincer, încărcat de emoție, spectacolul dezvăluie o altă față a Mariei Tănase, departe de personajul mediatizat. Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase m-a făcut să găsesc putere și încredere în afara mea! M-a făcut să visez și astfel să primesc răspunsuri!”, mărturisește actrița Mirela Pană.

Spectacolul Eu. O casă de păpuși în care regizoarea Carmen Lidia Vidu mixează emoționant Ibsen, film noir și muzică live este inspirat de celebrul personaj Nora al lui Ibsen. La peste 130 de ani de la premiera piesei de teatru care a deschis calea emancipării femeii, montarea de la Teatrul Odeon continuă să stârnească întrebări într-o lume în care Nora nu mai este o raritate, ci este prezentă în tot mai multe dintre noi. Potrivit criticii de specialitate, viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet ieşită din comun, din limite și din tipare. Spectacolul este prima producție din proiectul „Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, cîștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Viitorul este feminin. Și nimic mai firesc decît să afirmăm asta la New York - SUA, în aceste timpuri. Nora secolului XIX ar fi, acum, fericită. Nora noastră este lucidă, spune protagonista Aura Hasnaș Călărașu.

Carmen Lidia Vidu, regizoarea care promite că nu se va opri niciodată din experiment, este o voce unică pe scena românească, fiind primul regizor din România care a combinat cu succes videoproiecţiile şi mijloacele specifice filmului cu prezenţa live a actorilor. Anul 2015 i-a adus cea mai importantă distincție de pînă acum, Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, pentru filmul O scurtă istorie Astra Film. Pe 30 septembrie, un nou spectacol în regia sa va avea premiera la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfîntu Gheorghe: Jurnal de România. Sfîntu Gheorghe.