A treia expoziţie personală a lui Francisc Chiuriu la AnnArt, dupa Shadows (2012) si Teoria cercului (2013), numără 58 de lucrări în ulei pe pânză desfăşurate pe formate de dimensiuni mari. Un număr restrâns de lucrări din noua serie  au fost prezentate şi la Art Safari în mai 2016, unde, potrivit AnnArt, s-au realizat şi primele vânzări către colecţionari din România şi din Franţa. O selecţie a lucrărilor expuse la AnnArt pînă la data de 19 noiembrie va fi prezentată şi la Viena, timp de două luni, la galeria FivePlus Art Gallery. AnnArt, galeria care îl reprezintă pe Francisc Chiuariu de mai mulţi ani a nominalizat, în 2014, lucrările acestuia în topurile celor mai importante vânzări.

Francisc Chiuariu s-a concentrat în mai toate seriile sale de lucrări asupra relaţiei dintre individ şi mediul urban. Elementele citadine sunt banale şi cenuşii, dar, atunci când omul le populează aruncă asupra lor aure de lumină şi culoare pe care doar el le poate genera. Aşa a început artistul în seria „Outdoor” în 2010-2011, apoi a continuat în „Shadows” în 2011-2013 şi, în 2014, în „Teoria Cercului”. Conceptul vizual a evoluat într-o combinaţie de fotorealism şi abstracţionism liric, în care primul cedează din ce în ce mai mult loc celui de-al doilea. O poezie a misticului rezident în fiinţa umană a fost din ce în ce mai evident în delimitarea prin tratament plastic a fiinţei umane solare şi perfecte de urâtul şi conjuncturalul din jur.

 chiuariu-teoria-cercului

sursa foto: annart.ro

cine, cine, unde, când

Francisc Chiuariu
Privire de sus
AnnArt Gallery
strada Paris, nr. 39
11 octombrie – 19 noiembrie

chiuariu-privire-de-sus

sursa foto: annart.ro

Magda Cârneci,  Materia concretă plus grația divină

Ca și cum ar exista o contradicție interioară, o luptă lăuntrică, o dilemă intensă în sinele pictorului, din care acesta își extrage energia, forța, motivația creatoare. Și atunci, surprinzător și nu tocmai, apare din când în când în lucrări îngerul - lîngă unele personaje, mai ales lîngă copii. Adesea doar schițat, prezent doar cu o aripă, uneori aproape în întregime încarnat pictural, îngerul e soluția vizuală și emoțională, legătura de unire între zone psihice conflictuale și planuri de existență incompatibile. (eseu curatorial la AnnArt.ro)