E o relaţie interesantă între locul în care se desfăşoară rezidenţa şi lucrările realizate acolo de colegii mei. Este un lac acolo, este mult soare, un peisaj extraordinar, dar artiştii au mers în sondare interioară, către preocupările lor tematice. Peisajul nu i-a distras, nu i-a captat, ci le-a favorizat introspecţia. (Daniela Zbârcea)

Nu te aştepţi – în mod normal – să vizitezi o expoziţie sub titlul "În câmp electric" pe ploaie. În plus, te aştepţi – la fel, în mod normal – la o expoziţie solară, predominant de peisaj. În mod surpinzător, la vernisajul expoziţiei din foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon, afară ploua torenţial, iar lucrările propuneau o căutare tematică şi plastică în zona ideii şi nu a naturii. Printre semnături: Aurel Tar, Magdalena Pelmuş, Bogdan Pelmuş şi Daniela Zbârcea în multiplele şi greu de delimitat calităţi de artist, parte a echipei organizatoare a rezidenţei de creaţie, curatoare şi gazdă a expoziţiei prin Danaart Gallery.

     dana-zbarcea-in-camp-electic

Am întrebat-o pe Daniela Zbârcea cum poţi să faci muncă de organizare şi, în acelaşi timp, să-ţi poţi păstra şi resursele necesare creaţiei. Răspunsul ei a fost elocvent, în sensul că s-a oprit repede pe prima parte a întrebării şi mi-a explicat că prima ei preocupare a fost ca artiştii rezidenţi de la Conacul Otetelişanu – trei români, doi germani şi un norvegian – să beneficieze de cea mai bună atmosferă. Am vrut să insist şi o întreb dacă o astfel de prioritate nu dezechilibrează şi nu diminuează setul de nevoi personale ale artistului. Dar m-am gândit că nu e cazul să lovesc stângaci într-un construct dificil de ţinut în echilibru pe care artistul este nevoit să îl poarte cu el, pentru că trebuie să şi creeze, să şi expună, să şi vândă, să şi managerieze, să şi păstreze în viaţă un ecosistem sensibil al susţinerii artiştilor de către deţinătorii de resurse materiale.

aurel-tarAurel Tar, Ia ghepardă

Cine, ce, unde, când

Danaart Gallery
Galeria Odeon
foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon,
Calea Victoriei nr. 40 - 42, București
11 octombrie 2016 – 30 octombrie 2016

 

afis

dana-zbarcea
Lucrare de Daniela Zbârcea

magdalena-pelmusLucrare de Magdalena Pelmuş

bogdan-pelmusLucrare de Bogdan Pelmuş

sursa foto: facebook danaartgallery
credit foto: Claudiu Victor Gheorghiu

Expoziția a prezentat lucrările realizate în rezidența de artă desfăşurată în intervalul 8 - 14 august 2016, în cadrul seriei de rezidențe dedicate mediului artistic și industriilor creative, susţinută de Fundația "Domeniul Otetelișanu".