La Muzeul Municipiului București se păstrează printre alte multe valori și portretul banului Furtună, făcut de Anton Cladek. Pornind de la acest portret, Doina Ruști a reconstituit în recenta sa carte Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot o poveste subiectivă legată de familia boierilor Văcărești. O crimă, o pedeapsă cumplită, o poveste de dragoste și multă poezie.

Doina Ruști a scris trilogia fanariotă, compusă din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), după ce și-a căpătat consacrarea prin alte două romane de succes, cu miză socială: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010) ș.a, precum și proză scurtă. În 2022 i-a apărut volumul Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot.

Traduse în numeroase limbi de circulație, scrierile ei s-au bucurat de recenzii laudative în multe publicații internaționale. A primit, între altele, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (pentru Fantoma din moară) și Premiul Ion Creangă al Academiei Române (pentru Lizoanca). Este specialistă în simbologie, profesoară la Universitatea din București și scenaristă, membră a Uniunii Scriitorilor, a PEN România și a Asociației Creatorilor de Ficțiune.