Print Friendly, PDF & Email

La 139 de ani de la nașterea genialului compozitor George Enescu și 65 de ani de la moarte, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” și Muzeul Național ”George Enescu” prezintă expoziția „Enescu 65 / Receptarea lui George Enescu în contemporaneitate”, realizată de Adina Sibianu și Irina Nițu și care ilustrează varii festivaluri, concerte sau evenimente ce aduc în prim plan muzica și personalitatea lui George Enescu.

Publicul va avea bucuria descoperirii unor fotodocumente care atestă perceperea personalității și creației lui George Enescu pe parcursul a 65 de ani, de la moartea sa (în 1955) și până astăzi, ca un act de recuperare a celor mai importante evenimente dedicate muzicianului român.

Fotodocumentele sunt ordonate cronologic, începând cu anul 1956, anul premierei belgiene a operei Oedipe și a primului festival din România ce poartă numele compozitorului român. Totodată, evidențiază anumite creații enesciene puse în scenă și prezentate pe mari scene de concert internaționale, amintește nume mari de interpreți ce au abordat în repertoriul lor compozițiile lui George Enescu, arată interesul pentru muzica sa (concretizat în conferințe și simpozioane de muzicologie organizate în Europa și SUA) și se încheie cu câteva apariții discografice semnificative, ce vizează integrale enesciene, respectiv o selecție de tipărituri importante pentru o mai profundă cunoaștere a operei enesciene.  De asemenea, reunește câteva dintre cele mai importante cărți dedicate compozitorului și semnate Octavian Lazăr Cosma, Noel Malcolm, Pascal Bentoiu, Viorel Cosma, Alain Cophignon, Clemansa Liliana Firca sau Bernard Gavoty, partituri editate postum, înregistrări, articole de presă, afișe sau programe de concert din țară și străinătate ce cuprind titluri enesciene .

Proiectul este realizat în colaborare cu Muzeul Național ”George Enescu” din București, având în vedere calitatea excepțională a expoziției pe care a realizat-o despre personalitatea și muzica enesciană, în contextul în care putem vorbi de o apropiere tot mai mare a muzicienilor contemporani de creația lui George Enescu, aprecierea de care se bucură în rândurile interpreților de anvergură internațională și a publicului lor, o dovadă vie a faptului că muzica lui George Enescu și-a depășit timpul și a ajuns să cucerească secolul 21 prin calitățile și modernitatea ei.

Prezentarea online a expoziției este realizată chiar de cercetător științific dr. Irina Nițu, din cadrul Muzeului Național George Enescu și este subtitrată în limba turcă.

Proiectul de față se înscrie în seria de evenimente online dedicate promovării culturii muzicale românești în rândul publicului turc și a comunității de români din Republica Turcia.