Print Friendly, PDF & Email

Expoziția Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, alcătuită din fotografii realizate cu drona de antropologul Cătălin D. Constantin, își continuă itinerariul început anii trecuți. Irlanda este ce-a de-a noua țară care găzduiește expoziția.

Proiectul de antropologie vizuală poate fi văzut, până pe 29 august, la sediul Irish Architectural Archive, într-una dintre cele mai frumoase clădiri în stilul epocii georgiene din Dublin, situată la doar câteva numere distanță de casa în care a locuit Oscar Wilde, în Merrion Square no. 45, cea mai veche piață a capitalei irlandeze.

Irish Architectural Archive este o fundație privată de prestigiu din Irlanda, înființată în 1976, cu scopul de conserva și valorifica materiale informative referitoare la patrimoniul construit al insulei. Organizatorii au anunțat deja un număr mare de vizitatori, având în vedere că deschiderea expoziției a precedat cu doar câteva zile începutul The Heritage Week, tradiționala săptămână de la jumătatea lunii august dedicată în Irlanda sărbătoririi istoriei grădinilor și patrimoniului arhitectural național. În această săptămână accesul publicului este gratuit în toate muzeele și permis în clădiri și parcuri istorice aflate în mod normal în afara circuitului public.

Despre expoziție

Expoziția realizată de Cătălin D. Constantin are o dublă latură, arhitecturală, dar și antropologică, pentru că piața este înțeleasă ca loc viu al orașului european, spațiu ce adună comunitatea și condensează istoria orașului. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar centrul lui, relevând un model istoric european al pieței; în egală măsură, să pună piețele din România în context european. Selecția pornește de la un număr de 100 de piețe, din peste 20 de țări europene, și reprezintă un demers inedit – este pentru prima oară când un număr așa mare de piețe din țări diferite este pus alături, pentru a contura un portret al pieței urbane la nivel de continent. Întinse pe aproape zece ani, eforturile de documentare ale autorului pe această temă au avut ca rezultat expoziția, Piețe din Europa și istoriile lor, cartea-obiect, Orașe în rezumat, Editura Peter Pan Art, 2018, un eseu filmic de 30 de minute, numeroase ateliere și conferințe adresate publicului larg și publicului specialist, susținute la universități și muzee din mai multe țări europene, precum și site-ul, adresat publicului larg, www.intothesquare.org, cu informații accesibile în mai multe limbi.

Despre autor

Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața de zi cu zi în orașele românești la începutul secolului XX. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Pentru cărțile pe care le editează, realizează cel mai adesea atât partea de îngrijire a textului, cât și conceptul grafic, socotind esențială combinația între cele două componente. Realizează cercetări antropologice de teren în așezările aromâne din Munții Pindului. Coordonează Conferințele de joi de la Palatul Suțu. A avut expoziții de autor în România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.