The Accountant (2016)

Contabilul: cifre periculoase

82 de milioane de dolari, numai în SUA, după șase săptămâni pe ecrane. Costuri de producție de doar 44 de milioane. Producătorii filmului „Contabilul” au tras frumușel condeiul.

Contabilitatea nu e singurul departament care a funcționat fără cusur la această producție cinematografică. Ben Afleck, în rolul principal, cu un rol de compoziție în care, aparent, s-a inspirat de la Moise Guran; Jon Bernthal, în cel mai bun rol secundar al său de până acum; Anna Kendrick (atât de tânără și deja nominalizată la Oscar pentru un alt film) și J.K. Simmons (care, pentru mine, orice rol ar face, rămâne actorul din „Whiplash”) - echipa actoricească are un excelent raport calitate/preț. O achiziție importantă a fost și Bill Dubuque, tânăr scenarist ce are în portofoliu „The Judge” (2014). În ceea ce-l privește pe regizorul Gavin O'Connor, pentru el se potrivește o singură expresie: că face toți banii. O'Connor era deja cunoscut cinefililor pentru „The Warrior” (2014), film cu o nominalizare la Oscar și cu o poziție bună în topul IMDB.

Luat la bani mărunți, „Contabilul: cifre periculoase” e un film de care cu greu ne vom aduce aminte peste câțiva ani. Dar, când o vom face, cei ce l-au văzut vor avea o nuanță de nostalgie. Foarte economicos ca mijloace, filmul are consistență și dinamism, are replici de neuitat și personaje în pielea cărora să-ți placă să te pui.