Fences (Garduri)

SUA, 2016

Denzel Washington mai regizase un film important, „Marile dezbateri”, în 2002. De atunci trecuse multă apă pe Dunăre și la fel de multă pe Potomac.

Revine acum cu un film de mare forță, în stil clasic, centrat pe un personaj de mare forță (interpretat tot de Denzel Washington). Scenariul e semnat de August Willson (care a adaptat astfel o piesă scrisă tot de el), dar un tribut trebuie dat și lui Tenessee Williams, de la care sunt împrumutate caractere, ritmuri și forță dramatică. Jocul actoricesc este și el conceput ca un dialog cu marile performanțe ala actorilor care (întâmplător sau nu), tot în vremea lui Williams, au redefinit actoria de film: Oscar Wells, Marlon Brando, Burt Lancaster, Deborah Kerr. În rol secundar feminin, în „Fences” apare Viola Davis, deja laureată la Globurile de Aur și la Oscar.

Prestația actorilor este, de departe, punctul forte al filmului. Scenariul, și el foarte bun prin densitate, ritm și consistență, nu strălucește totuși la originalitate. Regia e în ton perfect cu scenariul. Tehnica cinematografică e discretă, ferindu-se, parcă, să deturneze povestea. Lipsesc așadar elemente importante ale unui film perfect. Dar Denzel, probabil, nici nu și-a dorit să facă așa ceva. Intenția lui, cum poate fi citită în cele mai mărunte finisaje din „Fences”, a fost să facă un film mare, puternic, în vechea tradiție a celor care, în anii 1950-60, când se petrece și acțiunea din film, puneau bazele transformării cinematografiei dintr-un meșteșug într-o artă.

Regia: Denzel Washington
Scenariul: August Wilson (după propria piesă de teatru)
Cu: Viola Davis, Saniyya Sidney, Russell Hornsby, Mykelti Williamson, Denzel Washington

Premii:
Oscar pentru rol feminin secundar - Viola Davis
Nominalizări la Oscar pentru filmul anului, cel mai bun actor în rol principal (Denzel Washington), cel mai bun scenariu adaptat (August Wilson).
Globul de Aur pentru rol feminin secundar - Viola Davis
Nominalizare pentru cel mai bun actor în rol principal (Denzel Washington)

Toate premiile