The Princess and the Warrior (2000)

Regie: Tom Tykwer

Scenariu: Tom Tykwer

Distribuție: Franka Potente, Benno Fürmann, Joachim Król ș.a.

 

Totul pornește de la un accident. Ea, Sissi, asistentă într-un spital de boli nervoase, este accidentată de o mașină, cauza fiind Bodo, aflat într-o poveste până atunci fără legătură. Dar tot Bodo o și salvează, iar din acest moment, poveștile lor încep să se împletească.

Dacă toate păreau a fi fost pur întâmplătoare înainte de accident, după acesta, lucrurile încep să apuce un curs prestabilit, supus unui destin irevocabil. Sissi nu poate accepta că accidentul este accidental și pornește în căutarea salvatorului ei. Căutarea și regăsirea constituie întreaga tramă a filmului, prin cauze, efecte și coincidențe care își regăsesc sensul la un nivel mai adânc.

Trecutul pregătește prezentul și viitorul, pare a ne spune filmul. Trecutul pe care Sissi îl ascultă într-o cochilie, trecutul lui Bodo, care îl ține prins într-o toaletă. Și amândoi trebuie să evadeze din el. Scena eliberării finale, a dezlegării de trecut și a pasului spre viitor, când Sissi și Bodo sar de pe acoperiș, mi-a amintit de încheierea filmului Thelma și Louise. Dar dacă Thelma și Louise își obțin libertatea doar prin moarte, aici, saltul este doar un prag, dincolo de care cele două personaje își găsesc salvarea în viață.

Tom Tykwer știe să creeze suspansul, să monteze cadre frumoase, dinamice, umplute de un scenariu inteligent, obținând la sfârșit un film antrenant, pentru oricine, dar cu multe mesaje ascunse în pliurile unei replici sau ale unei situații.

Doar sfârșitul mi s-a părut cam facil, ca și în cazul lui Drei. Împăcarea trecutului cu prezentul și viitorul, armonia suflească a lui Bodo sunt obținute într-o manieră artificială, exterioară, printr-o dedublare propriu-zisă și o întâlnire a ipostazei trecute a lui Bodo cu fantoma fratelui său, Walter. Misterul lăuntric al personajelor, care sporise farmecul filmului, este scos acum în afară, făcând explicit – prea explicit –, printr-o fantezie, ceea ce fiecare dintre spectatori deja înțelesese. Dar parcă îți vine să-l ierți pe regizor, la cât de frumos e filmul în ansamblul lui.

the-princess

Sursă foto: IMDb