Sinaia, 2017

Gregory Claeys: Utopie și revoluție. Cazul Karl Marx

Utopian thinking in Transylvania, by Ștefan Borbely

Return of Anti-utopia in Postcommunist East Central Europe, by Michael Shafir

Messianism Between Evolution and Revolution, by Moshe Idel

What if they returned?, by Mariano Martin Rodriguez

Utopia Realized: Political Theory of Democracy, by Eduardo Nolla

Utopian Fictions Before and After Revolutions, by Artur Blaim

The German Revolution 1989-1990. A European experience, by Tilo Schabert

Utopia and Revolution. (Failed) Escapes from History, by Sorin Antohi

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cu cifre rotunde precum 500 de ani de la „De optimo statu rei publicae deque nova Utopia” („Despre cea mai bună formă de stat și despre noua Utopie") lui Tomas Morus și cu 100 de ani de la revoluțiile ruse, reuniunea Societății de studii utopice de la Sinaia, din această vară, a strâns cele două evenimente sub genericul „Utopie și Revoluție”. De la formele violente ale utopiilor ca model politic impus la formele mistice ale utopiilor teoretice sau la cele excentrice ale comunităților utopice și ale formulelor pur literare, participanții au explorat sisteme ideologice și practici istorice care încă au rezonanțe în societatea contemporană.

B-Critic vă prezintă exclusiv lucrările conferinței și concluziile participanților și, ca o concluzie, interviul în limba română cu Sorin Antohi, pe tema gândirii utopice.