Jurnal de România: Sfântu Gheorghe este primul spectacol al regizoarei Carmen Lidia Vidu dintr-o serie care își propune să descopere o Românie mai puțin cunoscută. Reușește să exploreze acea latură pe care nu o văd turiștii, personală și mai reală decât orice carte poștală ori magnet de frigider.

Spectacolul îmbină proiecții și imagini din viața actorilor cu mărturiile acestora care urcă pe scenă, pe rând, pentru a-și povesti o parte din viață. Este un spectacol document despre experiențele a șase oameni aduși de o pasiune comună pentru teatru către un oraș total nou pentru ei. Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Daniel Rizea, Sebastian Marina, Costi Apostol, Ion Fiscuteanu Jr. sunt veniți din zone diferite ale țării pentru a se stabili la un moment sau altul în Sfântu Gheorghe, „orașul în care la 9 seara sunt pe străzi mai puțini oameni decât în Cluj într-o miercuri la ora 3 noaptea”. Spectacolul captează atenția de la primele cadre care rulează pe ecranul-scenă. Bunici, divorț, părinți, chirii, copii, conflict maghiaro-român. Atât de cunoscute temele, atât de întâlnite și de dezbătute. Însă mărturiile lor pun în lumină aspecte extrem de personale ale experienței lor. Actorii nu joacă un rol într-un spectacol, se joacă pe ei înșiși, iar sinceritatea lor cucerește. Impresia generală pe care fiecare reușește să o lase este cea de calm și de liniște. Așa cum relatează chiar ei, puteau pleca în Spania, în Statele Unite, la studii sau la muncă, în schimb au ales ca acest oraș tăcut și simplu să le fie casă. Să lupte pentru un teatru care nu trebuie folosit în scop politic, care are ca scop conștientizarea unor situații și probleme, nu o notă de 10 la un spectacol văzut cu forța.

Producția Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe îmbină genul filmului documentar cu arta video a lui Vetró Baj și Levente Vargyasi și muzica Luizei Zan și a Kónyei Ütő Bence, artiști locali care susțin poveștile actorilor într-un mod foarte natural și continuă pe aceeași linie personală. La finalul spectacolului, simți că aplauzi un grup de prieteni buni care și-au deschis sufletul.

Jurnal de România: Sfântu Gheorghe

Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe

Concept, regia și scenariul: Carmen Lidia Vidu

Distribuția

Elena Popa

Alexandrina Ioana Costea

Daniel Rizea

Sebastian Marina

Costi Apostol

Ion Fiscuteanu Jr.

Foto, video: Vetró Baji, Levente Vargyasi
Muzica: Luiza Zan, Kónya Ütő Bence
Costume: Raluca Alexandrescu

Blogul spectacolului http://jurnalderomaniasfantugheorghe.tumblr.com/

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.